Swedbank: töötleva tööstuse tugevnemine ei olnud väga laiapõhjaline

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank Investeerimisfondide juht Kristjan Tamla.
Swedbank Investeerimisfondide juht Kristjan Tamla. Foto: Toomas Huik

Swedbanki Balti Investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla ütles täna avalikustatud  töötleva tööstuse kasvunumbreid kommenteerides, et detailselt tegevusalasid vaadates ei saa öelda, et
töötleva tööstuse tugevnemine oleks väga laiapõhjaline olnud.

Töötleva tööstuse aastakasvu näitajast, mis sõltub oluliselt eelmise aasta võrdlusbaasist, on isegi huvitavam vaadata tootmise kogumahtu. See oli septembris kõigi aegade kõrgeim - varaseim töötleva tööstuse tootmise tipptase jäi eelmise aasta augustisse. Mailma majanduses ja eriti üleilmses kaubandustsüklis oli suve teisel poolel ja sügise alguses väga selgeid aeglustumise märke. Selle taustal on isegi mõnevõrra üllatav, et ekspordile orienteeritud töötlev tööstus on nii tugev olnud.

Vaadates detailsemalt tegevusaladesse sisse, siis ei saa päris öelda, et töötleva tööstuse tugevnemine oleks väga laiapõhjaline olnud. Umbes pooltel tegevusaladel ületas tootmise tase eelmise aasta vastava kuu näitajat. Suhteliselt sarnane seis oli ka II kvartalis. Nii võib öelda, et aastase kasvunumbri paranemine on pigem tingitud tootmismahtude hüppelisest kasvust mõnes üksikus tööstusharus.

Ettevaates tasub jälgida kuidas käitub tööstussektor meie peamiste ekspordipartnerite juures Skandinaavias, sest märkimisväärne osa meie toodangust läheb sealse tööstuse allhankeks. Viimastel kuudel on nende riikide tööstussektori kindlustunde indeksid olnud nõrgad, kuid reaalsetes tootmismahu näitajates sellist nõrkust veel avaldunud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles