20-aastane ja töö leidmise lootuse juba kaotanud

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud noored on juba 20-aastaselt töö leidmise suhtes lootuse minetanud.
Paljud noored on juba 20-aastaselt töö leidmise suhtes lootuse minetanud. Foto: SCANPIX

Riigikontrolli värskest auditist selgub, et kahe viimase aastaga on töö leidmise lootuse kaotanud kaks korda rohkem inimesi kui varem. Töö leidmise suhtes heitunute arv kasvas eriti hoogsalt noorte hulgas.

Halvim tagajärg töötuse ja pikaajalise töötuse puhul on inimeste heitumine ehk lootuse kadumine tööd leida. Statistikaameti andmetel on viimase kolme aasta jooksul kõigis tööeas olevate inimeste vanuserühmades heitunute arv kasvanud. Kusjuures eelmisel aastal oli heitunuid noorte, 15-24-aastaste hulgas lausa kolm korda rohkem kui viis aastat tagasi.

Üldse oli heitunud inimesi eelmisel aastal 10 000. Töötukassa selliste inimestega ei tegele, sest seaduse järgi on töötukassa ülesanne tegeleda registreeritud töötutega. Risk, et töö leidmise lootuse kaotanud inimeste arv kasvab, on suur, sest töötute hulgas on suurenenud kaks aastat ja kauem tööta olnud inimeste hulk. Võrreldes masueelse ajaga on kaks aastat ja kauem tööta olnud inimeste hulk kasvanud lausa 210 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles