Lepassaar: Küprose kärpeettepanek raskendab Eesti eesmärgi täitmist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Lepassaar
Juhan Lepassaar Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Euroopa Liidu eesistuja Küprose ettepanek kärpida liidu 2014.-2020. aastate eelarvet 50 miljardi euro võrra raskendab Eesti eesmärgi täitmist, ütles riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Juhan Lepassaar.

Lepassaar selgitas «Aktuaalsele kaamerale», et Eesti on seni koos kolme Balti riigiga soovinud saada erandit ühtekuuluvuspoliitika lae osas, vahendas ERR Uudised.

«Nüüd, kui lage tuuakse allapoole, samal ajal, tõsi küll, see Eesti ja Balti riikide erandisoov on tekstis selgemalt välja toodud, ei aita see kindlasti kaasa meie lõppeesmärgi saavutamisele, mis on vähemalt tänases mahus struktuurivahendite kindlustamine,» lausus ta.

Euroopa Liidu eesistuja Küprose nägemuses peaks Euroopa Liidu järgmist seitsmeaastast eelarvet kärpima 50 miljardi euro võrra, see saab ka novembris toimuva erakorralise ülemkogu lähtekohaks, kus püütakse saavutada kokkulepe Euroopa Liidu rahastamise üle aastatel 2014.-2020.

Küprose kärpeplaan on kompromiss, arvestades, et netomaksjad riigid on rääkinud eelarve kokkutõmbamisest 100-130 miljardi võrra. Küpros pakub suurima kokkuhoiukohana välja ühtekuuluvuspoliitika vahendeid, mida vähendataks 23 miljardi euro võrra, Euroopa Komisjon Küprose kärpeplaani ei toeta, Komisjoni ettepaneku kohaselt on Eestil loota järgmisest eelarvest umbes 4,5 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles