Ansip: valitsus ei saa sekkuda riigifirmade juhtide palgaküsimusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Raigo Pajula

Valitsus ei saa sekkuda riigifirmade juhtide palgaküsimusse, kinnitas peaminister Andrus Ansip teisipäevases raadiousutluses, viidates Euroopa Liidus kehtivatele normatiividele.

Vastates küsimusele, kuivõrd õigustatud on selliste riigile kuuluvate firmade, nagu Estonian Air, Eesti Energia, Eesti Post ja muud, juhtide kõrged palganumbrid, vastas valitsusjuht, et puhuti on ka tema jaoks arusaamatu, miks nad nii palju palka saavad.

«Eestis ei määra aktsiaseltside juhtide palku mitte peaminister, vaid selleks on olemas ettevõtte nõukogu, mis otsuseid langetab,» osutas Ansip.

«Majandusarengu- ja koostööorganisatsioon (OECD) José Ángel Gurría isikus isegi kritiseeris meid selle eest, et me tahtsime kehtestada regulatsiooni riigi osalusega aktsiaseltside juhtide palgale,» märkis ta.

Kommenteerides kahjumis oleva ning üsna väikese lennufirma Estonian Airi juhi Tero Taskila palka, mis küünib 33 000 euroni kuus, ütles Ansip, et siin ületab palk järsult normaalset taset. «See on meeletu raha ja ma ei mõista, mille eest seda makstakse.»

Peaminister toonitas, et valitsus saab muidugi väljendada oma arvamust, ent mitte enam – kõik otsused on ettevõtte nõukogu kätes. «Ma soovitaksin Estonian Airi juhi palka järsult kärpida, ent pole veendunud, et nõukogu selle soovituse täidab,» lausus ta.

Samas kinnitas Ansip, et toetab Eesti Energia juhi Sandor Liive kõrget palganumbrit. «Eesti Energia on suurettevõte ning Eesti majanduse kõige väärtuslikum osa. Selle juht ei saa palka rohkem kui sarnaste ettevõtete juhid teistes riikides,» ütles ta.

Ansip lisas, et tema enda kuupalk on 3999 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles