Suurbritannias nõutakse juba ELi eelarve kärpimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaministrit David Cameroni survestatakse kodumaal nii parem- kui vasakleerist, et ta nõuaks Brüsselis Euroopa Liidu eelarve kärpimist.

Kärpeettepanekud panid eile harvaesineva üksmeelega lauale nii leiboristide kui tooride esindajad Briti parlamendis.

Küsimuse peale, mida Cameron nende pihtide vahel ette võtab, vastas peaministri pressiesindaja: «Tema seisukoht on jätkuvalt nõuda külmutamist. Seda pole aastaid tehtud ja seda me hakkame ka taotlema.»

Pressiesindaja andis mõista, et külmutamine oleks ka ainus realistlik lähtepunkt, kuna mõned ELi liikmed nõuavad lausa eelarve suurendamist.

Samas tunnistati tooride leeris, et leiboristide uus taktika tabas peaministrit valusalt.

Samal ajal kritiseeritakse Cameroni ka omaenda parteis selle eest, et ta ei ole Brüsseliga suheldes piisavalt karm. Euroopa Liidust väljaastumist propageeriv Suurbritannia Iseseisvuspartei kujutab endast aga üha tõsisemat ohtu järgmiste valimiste kontekstis.

Ühe prominentse konservatiivist parlamendiliikme hinnangul kujutab leiboristide «valitsusest veelgi karmim nõue seismilist nihet» poliitilisel maastikul. «See põhjustab Cameronile väga palju peavalu – kuni valimisteni välja,» ütles ta.

Kuigi Suurbritannia Iseseisvuspartei tervitas südamlikult leiboristide  pealtnäha Brüsseli-vastast liigutust, rõhutas viimaste liider Ed Miliband jõuliselt, et euroskeptilist positsiooni nemad ei võta.

«Ma arvan, et see on üks õige asi, kui me ELi eelarvesse eraldatava raha hoolega üle loeme ja jälgime, et kaup saaks õiglane,» ütles ta BBC reporteritele. «Ma olen absoluutselt veendunud et meie tulevik on Euroopas, mitte väljaspool seda. Euroopa on meie suurim kaubandusturg, me lõikame ELi liikmesusest tohutult kasu.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles