EASi nõukogu ootab selgust

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi nõukogu esimees Cinzia Siig.
EASi nõukogu esimees Cinzia Siig. Foto: Liis Treimann

Ka nõukogu juht pole Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse esimehelt saanud kuu aja jooksul selget vastust valesti jagatud toetuste ulatuse kohta.

Täna kogunev Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse nõukogu loodab saada lõpuks aimu projektidest, mille puhul on rikutud riigiabi ergutava mõju põhimõtet ja mis võib paljudele ettevõtetele kalliks maksma minna.

Läinud nädalal avaldas Postimees artiklite sarja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses (EAS) ilmsiks tulnud korralagedusest, mis sai alguse mullu septembris, mil Euroopa Komisjoni audit tuvastas, et vähemalt ühes projektis on rikutud riigiabi ergutava mõju põhimõtet, ja Paldiski Tsingipajale tehti tagasimaksenõue 700 000 euro ulatuses. Komisjon nõudis kiiret tegutsemist ja kontrolli, kuna näis, et viga võib olla süsteemne.

Väljamaksed aga jätkusid ja sisulise kontrollini jõuti alles tänavu juunis. Nelja kuuga leiti 61 projekti/ettevõtet, mille puhul on rikutud riigiabi põhimõtet kokku 10,5 miljoni euro ulatuses. Teavitada tuli nõukogu, teavitama pidi avalikkust.

EAS

•    Loodi 2000. aastal

•    Üks riikliku ettevõtluse tugisüsteemi suuremaid institutsioone, mis pakub ettevõtjatele, teadusasutustele, avalikule ja kolmandale sektorile rahalist toetust, nõustamist, koostöövõimalusi ja koolitust.

•    Eesti liitumise järel Euroopa Liiduga sai üheks Euroopa Liidu struktuurifondide rakendusüksuseks Eestis. 2007–2013 on Eestile laekunud struktuurabist (3,4 miljardit eurot) EASi vahendada 784 miljonit eurot.

•    Juhatus: Ülari Alamets (esimees), Krõõt Kilvet, Martin Hirvoja.

•    Nõukogu: Cinzia Siig (esimees), Andrei Korobeinik, Tea Varrak, Kalev Lillo, Ahti Kuningas, Kairi Teniste, Enn Veskimägi, Kristina Tauts, Ivi Eenmaa, Arvi Altmäe, Tiit Reha.

Allikas: eas.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles