Aivar Pilv viib Tooli süüasja riigikohtusse

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Aivar Pilv
Vandeadvokaat Aivar Pilv Foto: Peeter Langovits

Tippadvokaat Aivar Pilvel oli eile õhtul põhjust muretsemiseks – Tallinna ringkonnakohus mõistis tema kaitsealuse Toomas Tooli süüdi kuriteos, mida Eestis pole varem tuntud.

Kohus karistas Tooli 500 000 eurose trahviga Arco Vara aktsiaga börsil manipuleerimise eest. Pilv ütles eile õhtul E24-le, et ringkonnakohtu lahend ei käsitle piisava selgusega, kuidas samu tõendeid ja fakte uuesti analüüsides jõudis kohus süüdi mõistva otsuseni. Pilv märkis, et kohtud on seda asja varem korduvalt arutanud.

Tallinna ringkonnakohus on varem kahel korral Tooli õigeks mõistnud. Esmalt tegi seda kakas aastat tagasi ka Harju maakohus, kuid riigikohus on Tooli asja ka kaks korda ringkonnakohtule tagasi saatnud ning nüüd tuli süüdimõistev otsus.

«Kahetsusväärselt puudub jätkuvalt õigusselgus ja -kindlus väärtpaberituru toimimise aluspõhimõtete praktikas sisustamise mõttes. Jääb selgusetuks, kust jookseb piir lubatud ja lubamatu tehingu vahel ning milliseid olulisi asjaolusid peaks tehinguid tegev isik veel lisaks selgelt õigusaktides loetletule täiendavalt arvestama,» kommenteeris Pilv.

Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja Kairi Küngas teatas eile, et Tallinna ringkonnakohus tunnistas Tooli ja Kirberi süüdi turumanipulatsioonis ning mõistis neile rahalised karistused. Toolile 500 000 eurot ja Kirberile 10 545 eurot ja 42 senti. Samuti mõistis kohus kummaltki välja teise astme kuriteos süüdimõistmise sundraha 435 eurot.

Küngase teatel oli kohtukolleegium seisukohal, et Toolile ja Kirberile inkrimineeritud kuritegu oli kavatsetud. Tool andis tõenditele tuginedes selgeid korraldusi AS Arco Vara aktsiate müügiks «tilgutades» neid turule, millega tekitas neile hinnasurvet. Kirber kogenud börsimaaklerina, tulenevalt uuritud tõenditest sai väga hästi aru, mis on Tooli eesmärk ja täitis tema korraldusi.

Kohtu hinnangul on tõendamist leidnud, et Tooli tegevuse eesmärgiks oli Arco Vara aktsia hinna kunstlik mõjutamine ehk turumanipulatsioon. Tool müüs Arco Vara aktsiaid lühikesel ajavahemikul suures koguses, mis tõi kaasa aktsia hinna odavnemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles