Kohus ei rahuldanud Transiidikeskuse Muuga terminaliga seotud kaebust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna halduskohus jättis kolmapäeval tehtud otsusega rahuldamata Muuga sadamas tegutseva konteiner- ja üldkaubaterminalide operaatori Transiidikeskuse ASi kaebuse, mis puudutas järelevalvet Muuga uue konteinerterminali ehituse seaduslikkuse üle.

Ettevõte soovis kaebuses, et kohus kohustaks tehnilise järelevalve ametit jätkama järelevalvemenetlust Maardu linnavalitsuse ja ASi Tallinna Sadam suhtes seoses konteinerterminali väidetavalt ebaseaduslike ehitustöödega Muuga sadamas.

Kohus otsustas mõista Transiidikeskuselt Tallinna Sadama kasuks menetluskulude katteks välja 2713 eurot, teiste menetlusosaliste menetluskulud jäid kohtuotsusega nende endi kanda.

Tallinna halduskohtu kohtunik Villem Lapimaa selgitas BNSile, et Transiidikeskus soovis, et amet teeks järelevalvet Muuga sadamasse uue konteinerterminali ehitamise seaduslikkuse üle.Terminali opereerimisõigus on praegu Venemaa transpordifirmal Rail Garant.

«Transiidikeskus väitis, et merre on ehitatud 3,5 hektari ulatuses rohkem kui planeeringuga lubatud ning ehitustööde tõttu tekivad tema kasutataval konteinerterminali platsil suured vajumid. Tehnilise järelevalve amet lõpetas järelevalvemenetluse seaduserikkumist tuvastamata,» rääkis kohtunik.
Lapimaa sõnul leidis kohus, et tehnilise järelevalve ameti pädevuses ei ole teha järelevalvet ehitamise detailplaneeringu nõuetele vastavuse üle, vaid seda on pädev tegema Maardu linnavalitsus.
«Vajumite kohta leidis kohus, et tehnilise järelevalve amet ei ole väidetava ohu kohta hinnangute andmisel seadust rikkunud, kuid lõpliku hinnangu saab anda tsiviilkohtumenetluses, kui Transiidikeskus esitab hagi tema omandiõigust rikkuva isiku vastu,» ütles kohtunik.

Selle aasta jaanuaris väljakäidud plaanide järgi soovib Rail Garant rajada Muuga sadamasse konteinerterminali, investeerides sinna 60 miljonit eurot. Tegemist oleks viimase aja ühe suurema Venemaalt pärit investeeringuga Eestisse.

Transiidikeskusel ja selle tütarfirmal ASil Muuga CT on Tallinna Sadamaga pooleli ka kohtuvaidlus Tallinna Sadama tegevuse üle Muuga uue konteinerterminali operaatori valikul.Tallinna Sadama nõukogu kinnitas Venemaa firma Rail Garanti uue konteinerterminali operaatoriks 2011. aasta märtsis. Transiidikeskuse kontsern jäi konkursil teiseks, asus sadama otsust teravalt kritiseerima ja viis vaidluse kohtusse. Praeguseks on vaidlus jõudnud riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles