Tusk: Poola keskendub endistviisi nii tuumaenergiale kui kildagaasile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk
Donald Tusk Foto: SCANPIX

Poola energeetika keskendub endistviisi nii tuumaenergia kui kildagaasi arendamisele, ütles peaminister Donald Tusk neljapäeval.

«Poola valitsuse jaoks on tuumaenergia ja mõistagi ka investeeringud kildagaasi prioriteetsed. Selles osas pole mitte midagi muutunud,» rääkis Tusk uudistekanalile TVN24.

«Jätkame väga intensiivselt nii tuumaprogrammi kui kildagaasi arendamise väljatöötamist,» lisas ta.

Poola suurima energiafirma PGE juht Krzysztof Kilian rääkis veel kolmapäeval, et Poola peab valima tuumaenergia ja kildagaasi vahel, öeldes, et «üks välistab teise».

Poola toodab 90 protsenti oma elektrist kodumaisest söekivist, kuid üritab Euroopa Liidu keskkonnanormide täitmiseks uusi lahendusi leida.

PGE ja veel kolm Poola firmat ühendasid septembris jõud, et töötada välja kolme gigavatise tuumajaama arendusplaanid.

Sama nelik ning nafta- ja gaasifirma PGNiG otsustasid juulis alustada riigi kildagaasivarude hõlvamise ettevalmistamist.

Poola kildagaasivarudeks hinnatakse 1,92 triljonit kuupmeetrit, mis oleks Norra ja Hollandi järel Euroopa suuruselt kolmandad varud.

Rahandusminister Mikołaj Budzanowski ütles aga kolmapäeval parlamendile, et esialgu tugineb Poola energiatootmine fossiilsetele kütustele. Tuumajaama osas tehakse lõplik otsus 2014. aasta lõpus või 2015. aasta alguses, lisas ta.

Poola osales varem ka Leetu plaanitava Visaginase tuumajaama arendamisel, kuid tõmbus projektist tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles