Tehnopolis avati täna Mehhatroonikumi keskus

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhatroonikumi avamine
Mehhatroonikumi avamine Foto: Tehnopol

Tallinnas avati täna Euroopas unikaalne elektroonika ja mehhaanika tippkeskus Mehhatroonikum, milles asuvad tänapäevased mõõte- ja tootmislaborid, regiooni esimene kosmose- ja autotööstuse kvaliteedinõuetele vastav robottootmissüsteem ning valdkonna ettevõtted.

7 miljonit eurot maksnud Mehhatroonikumi keskuse olulisemaks osaks on mehhaanika ja elektroonika ettevõtetele mõeldud 2 miljonit eurot maksev täisautomatiseeritud robottootmissüsteem ehk paindtootmissüsteem FSM.

Robottootmissüsteem suudab programmeeritud tarkvara järgi iseseisvalt toota erinevaid tipptehnoloogilisi detaile ilma inimese poolse sekkumiseta. FMS on soetatud Central Baltic Interreg IVA projekti INNOREG toel ja kaasrahastusel.

«Mehhatroonikumi keskus toob teadusparki Eestis seni puudunud võimalused kaasa rääkida tipptehnoloogilistes tootmisvaldkondades. Nüüd on üliõpilastel, teadlastel ja ettevõtetel tingimused saada uusi teadmisi ja luua uudseid tooteid. Selline keskus on eelduseks teha koostööd maailma nimekamate ettevõtetega näiteks auto- või lennukitööstuse valdkonnas,» märkis Tehnopoli juhatuse liige Pirko Konsa.

Mehhatroonika Innovatsioonikeskuse juhatuse liikme Jüri Riivese sõnul peaks kõrgtehnoloogiline tootmine olema Eesti tulevik.  «Mehhatroonikumi keskus on nurgakiviks uutele teadmistele ja targale tootmisele. Siin on olemas kõik eeldused, et luua maailmas ainulaadseid tooteid, mis Eesti majandusele hoo annavad,» lisas Riives.

Robottootmisliini teine kasutusala saab olema uute tehnoloogiate arenduse valdkonnas. See süsteem sobib hästi toote prototüüpide ehitamiseks. Eesti tehnilisele kõrgharidusele pakub avatav liin nüüd täienduseks ka praktikavõimalust.

 Mehhatroonikumi kuuekorruselise 8300 ruutmeetrise üldpinnaga hoones on tootmispinnad ühendatud bürooruumidega. Hoones tegutsevad Mehhatroonika Innovatsioonikeskus, mõõtevahendite taatlemise ja kalibreerimisega tegelev AS Metrosert, riist- ja tarkvarasüsteeme arendav Ektaco AS ning Patendiinfo Keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles