Millised on järgmise aasta 10 tähtsaimat tehnoloogiatrendi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähiaegade peamised märksõnad tehnoloogia arengus on pilveraalindus ja virtualiseerimine.
Lähiaegade peamised märksõnad tehnoloogia arengus on pilveraalindus ja virtualiseerimine. Foto: Corbis/Scanpix

Mainekas uuringufirma Gartner reastas 2013. aasta kümme tähtsaimat strateegilist tehnoloogiatrendi, mis hakkavad erinevate ettevõtete ja organisatsioonide igapäevatöös üha suuremat rolli mängima.

1. Võitlus mobiilsete nutiseadmete turul

Gartner ennustab, et järgmisel aastal ületab internetikasutajate arv, kes kasutavad veebis surfamiseks mobiilseid nutiseadmeid, nende inimeste arvu, kes teevad seda personaalarvutite abil.

2. Mobiilsed rakendused ja HTML5

Kuigi hetkel on arendajate tööriistade turg suur ning see ei muutu ka tulevikus, näeb Gartner, et HTML5 populaarsuse kasvades kasvab ka veebirakenduste populaarsus ning väheneb nn native rakenduste hulk. Samas jäävad viimatinimetatud siiski oluliseks, kuna pakuvad kasutajatele  parimaid, just antud platvormile optimeeritud lahendusi.

3. Personaalne pilv

Isiklik pilv hakkab üha enam asendama andmehoiu paigana ja teenustele ligipääsemise vahendina personaalarvutit, saades Gartneri hinnangul inimeste digitaalelu keskmeks.

4. Ettevõtetele suunatud rakendustepoed

Gartneri hinnangul on organisatsioone tulevikus ootamas kompleksne rakendustepoode puudutav tulevik, kuna mõned edasimüüjad piiravad rakenduste müüki spetsiifiliste seadmete ja rakenduste tüüpidega, sundides ärisid tegelema mitmete erinevate veebipoodide, maksevõimaluste ja litsentsilepingutega.

5. «Asjade internet»

Asjade internet (iOT, Internet of Things) on kontseptsioon, mis kirjeldab interneti levikut erinevatesse tarbeseadmetesse. Nutitelefonid ja muud «intelligentsed seadmed» mitte ei kasuta ainult mobiilivõrku, vaid suhtlevad läbi NFC, Bluetoothi ja WiFi ka muude seadmetega ja esemetega nagu käekellade ekraanid, meditsiiniseadmete sensorid, «targad» postrid, kodused meelelahutuskeskused jms. iOT levik tekitab palju uusi võimalusi ning samas ka väljakutseid.

6. Hübriid-IT ja pilvetehnoloogia

Üha enamate ettevõtete IT-osakondadel seisab ees pilvetehnoloogiate integreerimine ja juurutamine, seda nii ettevõttesiseselt, kui ka välispartneritega suhtlemisel.

7.  Strateegiline «Big Data»

Suurte andmemahtude tegelemisel liigub fookus üksikprojektidelt ettevõtete strateegilise infoarhitektuuri mõjutamisele. Gartneri hinnangul hülgavad organisatsioonid kontseptsiooni, mille puhul sisalduvad kõik otsusteks vajaminevad andmed  ühtses andmepangas ning lähevad üle mitmetele erinevatele süsteemidele, mis hõlmavad endas sisuhaldust, andmehoiustamist, spetsialiseeritud andmeteenuste ja metaandmetega seotud süsteeme jms, mis kokku moodustavad ettevõtte «loogilise» andmehoidla.

8. Analüüsi integreerimine

Analüüsi hakatakse ühe enam tooma kasutajatele kontekstide põhiselt. IT- juhtidel võimalik analüüsida ja simuleerida ettevõtte iga sammu, pilve integreerimine aitab olenemata kohast ja ajast läbi viia erinevaid simulatsioone, analüüse ja optimeerimisi.

9. In Memory Computing

Mälusisene arvutus ehk IMC võimaldab kiiremat ja täpsemat andmete analüüsi, teatud varasemalt tunde nõudnud protsessid on võimalik selle abil läbi viia vaid loetud minutitega, mis omakorda viib uute teenuste loomiseni ja massidesse jõudmiseni.

10. Integreeritud ökosüsteemid

Globaalne trend liigub aina sidusamate tehnoloogiliste ökosüsteemide poole, seda ka tarbijaturul, kus Microsoft, Apple ja Google konkureerivad omavahel erinevatele seadmetele loodud platvormidega ja rakendustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles