Edukas Swedbank õnnistab investoreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: SCANPIX

Swedbank on esimesi panku Euroopas, mis üleliigset kapitali oma aktsionäridele jagama hakkab –karmistuvatest Basel III reeglitest hoolimata valmistub pank dividendide suurendamiseks või aktsiate tagasiostmiseks.

Swedbanki esmase omakapitali määr on praeguste Basel II reeglite kontekstis 17,3 protsenti ning pank rehkendab, et uute kapitalistandardite valguses – sh hüpoteekide kõrgendatud riskitagatised – on seda 14,4 protsenti.

Jõuliselt Baltimaades tegutsev Rootsi pank eeldab, et Rootsi valitsuse poolt kehtestatud 12 protsendi (mis ületab rahvusvahelisi nõudeid) rahuldamiseks  piisava varuga vajavad nad 13,5-14,5 protsenti esmast omakapitali.

«Meie hinnang on, et vaatamata sellele on meil piisavalt kapitaliülejääki, et teha tagasimakseid meie aktsionäridele,» ütles Swedbanki tegevjuht Michael Wolf.

Olles võimeline aktsionäridele kapitali tagastama on Swedbank Lääne pankade seltskonnas haruldus. Kuigi käputäis Euroopa gruppe nagu HSBC ja Santander on kriisi vältel soliidsed dividendid säilitanud, ei ole üleliigse kapitali küsimust üheski asutuses päevakorda kerkinud – paljud alles koguvad seda.

Isegi USAs, kus investorid on kahe viimase aasta jooksul pankadelt kapitali tagastamist taotlenud, on regulaatorid tõrkunud selliseid samme lubamast.

Mullu oli Swedbank esimene Euroopa pank, mis vabatahtlikult oma kapitalitasemeid langetas, käivitades aktsiate tagasiostu kampaania – kuigi Rootsi paremtsentristlik valitsus neid selle eest kritiseeris.

Rootsi pangad, mille varad moodustavad riigi SKTst ca 425 protsenti, on Euroopa rivaalidega võrreldes märkimisväärselt hästi kapitaliseeritud, kuna Rootsi valitsus on rõhunud sellele, et laenuandjad oleksid võimalikult turvalised.

Swedbanki konservatiivne kodumaine rivaal Handelsbanken teatas esmaspäeval, et nende esmase omakapitali tase on 17,9 protsenti (aasta tagasi 14,7 protsenti). Mõlemad pangad on lõiganud kasu Rootsi majanduse suhtelisest tugevusest ülejäänud Euroopa kontekstis, samuti vähesest nõudlusest uute laenude järele.

Swedbank ütles, et kaalub ühte kolmest võimalusest: dividendi tõstmist, ekstra dividendi väljamakset või aktsiate tagasiostmist.

Juba käesoleva aasta alguses teatas Swedbank, et on tõstnud dividendidena väljamaksmisele kuuluva kasumi taset 40 protsendi juurest 50 protsendi peale. Pank lisas tookord, et konkreetseid otsuseid polnud veel tehtud, kuna regulaatoritega polnud veel konsulteeritud.

Swedbanki omakapitali tootlus oli kolmandas kvartalis 14,1 protsenti. Pank ütles, et võttes arvesse Põhja- ja Baltimaade jätkuvalt nõrka krediidinõudlust kasvavad nende kapitalivarud ilmselt veelgi. 2011. aasta lõpu seisuga oli Swedbanki esmase omakapitali määr Basel II järgi 15,7 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles