Valitsus lõikab riigimetsast miljoneid

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK tulemused paranevad.
RMK tulemused paranevad. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Tuleva aasta riigieelarvest leiab kummalise rahaliigutuse – valitsus võtab esmalt Riigimetsa Majandamise Keskusest dividende ja teise käega laenab saadud raha intresside eest tagasi.

Koos dividendidelt tasutava tulumaksuga kavatseb valitsus võtta tuleval aastal Riigimetsa Majandamise Keskusest (RMK) välja 18 miljonit eurot. Samas on valitsus valmis andma RMK-le laenuks 20 miljonit eurot. Riigieelarve seaduse seletuskirja järgi tuleb RMK-l maksta laenu eest intresse, mis vastavad turutingimustele ehk raha hind on sama, mis pankadestki laenates.

Mis on sellise rahaliigutamise mõte, jääb selgusetuks. Rahandusministeerium vastas eile päringule, et tegu on tavapärase dividendide võtmisega, mille kohta polegi midagi öelda. Ainsaks loogiliseks selgituseks näib olevat valitsuse meeleheitlik püüd näidata riigirahandust võimalikult heas valguses – kui RMK maksab tulumaksu ja dividende, kajastub see riigieelarves tuluna, RMK-le antud laen aga finantstehinguna, mis eelarve tasakaalunäitajaid ei mõjuta.

Hoogsa dividendivõtmise taustal kavandab RMK juhatus suurt investeerimisplaani. Aigar Kallas sooviks RMK iga-aastaseid investeeringuid metsateedesse ja kuivenduskraavidesse suurendada praegusega praeguselt seitsmelt miljonilt eurolt aastas 25 miljonile eurole.

RMK juhtkond usub, et see raha on võimalik metsatuluna teenida. RMK häda on aga selles, et ta on asutatud kummalises vormis – kuigi firma vara võiks olla pool Eesti metsadest, ametlikult see nii siiski pole. Varatu organisatsioon pole pankade silmis kuigi laenukõlblik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles