Riigiprokuratuur eitab uurimist Moskva Panga endise juhi suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Panga endine president Andrei Borodin.
Moskva Panga endine president Andrei Borodin. Foto: SCANPIX

Eesti riigiprokuratuur lükkas tagasi väited, et Eestis toimub kriminaaluurimine Venemaa kommertspanga Moskva Panga endise juhi Andrei Borodini suhtes, kes on seotud Krediidipanga aktsiatehingutega.

Teisipäeval teatasid Venemaa meediakanalid, et Eesti võimud olevat teavitanud Venemaa võime Moskva Panga endise juhi Andrei Borodini suhtes kriminaalasja alustamisest. Venemaal kahtlustatakse Borodini suuremahulises pettuses. Meedia teatel viibivat Eestis asjaga seoses rühm Venemaa peaprokuratuuri töötajaid.

Riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Katrin Lunt ütles teisipäeval Interfaxile, et uurimist Borodini suhtes ei toimu.

Lunt siiski kinnitas Venemaa peaprokuratuuri esindaja praegust viibimist Eestis seoses õigusabipalvega, mis on seotud ühe kriminaalasjaga. «Palve ja kriminaalasja sisu me avaldada ei tohi,» ütles Lunt.

Tänavu septembris jättis riigikohus menetlemata Moskva Panga taotluse, millega pank soovis peatada Eesti Krediidipanga tänavu märtsis valitud nõukogu volitused. Krediidipanga 59,73 protsendi aktsiate omanik on panga kodulehekülje järgi Moskva Pank.

Varem on Harju maakohus rahuldanud Moskva Panga taotluse peatada kuni pankade omavahelises kohtuvaidluses tehtava otsuse jõustumiseni Krediidipanga aktsionäride tänavu 30. märtsil peetud üldkoosoleku otsuse kehtivuse, mis puudutas nõukogu liikmete valimist, panga nõukogu esimehele ja nõukogu liikmetele tasu maksmist ja määramist.

Samas andis 21. juunil Tallinna ringkonnakohus määruse, millega rahuldati Krediidipanga määruskaebus ja jäeti aktsionäride üldkoosoleku otsus kehtima.

Möödunud aasta alguses sai Venemaa riigi enamusosalusega pank VTB kontrolli seni osalt Moskva linnale kuulunud Moskva Panga üle, mis vallandas vastuolud Moskva Panga juhi Andrei Borodiniga. Avalikustati laenud Borodiniga seotud kinnisvaraarendustesse ning Borodin põgenes arreteerimise eest Londonisse.

Borodin müüs enne Venemaalt pagemist enamuse Krediidipanga aktsiaid tundmatutele Briti Neitsisaarte ja Küprose ettevõtetele, 54 protsenti Krediidipanga aktsiaid müüdi kuues tehingus, nii et igas tehingus müüdi vähem kui 10 protsenti aktsiatest.

Harju maakohus keelas mullu juunis Moskva Panga nõudel 27,57 protsendi Krediidipanga aktsiatega tehingute tegemise. Finantsinspektsioon keelas augustis Küprosel registreeritud aktsionäridel aktsiate omanikel hääleõigust kasutada, kuna inspektsioonile ei olnud teada, kes tegelikult kontrollivad aktsiaid omandanud ettevõtteid. Samuti oli inspektsioonil kahtlus olulise osaluse omandamise kohta. Küprose ettevõtted on nüüdseks omanikeringist lahkunud.

Moskva Pank sõlmis eelmise aasta aasta sügisel oma aktsiapaki müümiseks lepingu Šveitsi ettevõttega RLS Finance SA. Tehingu realiseerumiseks pidi Moskva Pank omandama kaasaktsionäridelt ligi 27 protsenti aktsiaid, kasvatades oma osalust Krediidipangas 44 protsendile. Finantsinspektsioon pole andnud veel heakskiitu Moskva Pangale kuuluva osaluse müügiks RLS Finance SA-le.

Eesti Krediidipanga nõukogu esimees on Andrus Kluge, nõukogusse kuuluvad veel Ain Soidla, Timur Dyakov, Venemaa kodanik Alexander Evnevich, kes on panga 9,9 protsendi aktsiate omanik, Eesti elanik Boris Belyaev, kes on panga 9,6 protsendi aktsiate omanik, ja Ain Soidla.

Finantsinspektsiooni kodulehekülje andmeil määrati kogu nõukogu ja juhatuse koosseis ametisse tänavu 14. aprillil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles