Eesti Energia kaotab lepingu katkestamise trahvi, tõstab hinda

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Rink.
Margus Rink. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia teatas, et kaotab tähtajalise lepingu enneaegse lõpetamise trahvi, kuid tõstab seetõttu hinda, sest tähtajaliste lepingute varasema lõpetamise kulu tuleb tarbijal kokkuvõttes ikkagi kinni maksta.

Eile teatasid nii justiitsministeerium kui ka tarbijakaitseamet, et võlaõigusseadus lubab soojuse ja elektrimüügi lepingu ühekuuse etteteatamisega üles öelda ja firmadel pole õigust küsida tähtajalise lepingu katkestamise trahvi.

Tähtajaliste lepingute katkestamise trahvid on Eesti Energia, Elektrumi ja 220 Energia lepingutes.

«Ehkki võlaõigusseadus lubab meie hinnangul ka teistsugust tõlgendust, võtame edasiste arusaamatuste vältimiseks koduklientide elektrilepingutest välja punkti, mis käsitleb tähtajaliste lepingute ennetähtajalise lõpetamise tasu,» ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink.

Koduklientidel on seega võimalik tähtajalisi lepinguid katkestada ühekuulise etteteatamisajaga. Rinki sõnul tähendab muudatus ka seda, et tähtajaliste lepingute ennetähtaegse katkestamise risk hakkab nüüdsest kajastuma elektri kilovatt-tunni hinnas.

Eesti Energia viib sel nädalal muudatused sisse oma infosüsteemidesse ning uued lepingupõhjad ja hinnad võetakse kasutusele esmaspäeval, 29. oktoobril.

«Kliendid, kes on tänaseks meiega lepingu sõlminud, ei pea muretsema, sest hind jääb nende praegustes lepingutes samaks, ent lepingu ennetähtaegse lõpetamise korral ei tule ka neil tasu maksta. Kliendid, kes soovivad meiega sel nädalal lepingut sõlmida, ei pea samuti oma otsust edasi lükkama. Ehkki selle nädala lõpuni on lepingutingimustes kõnealune punkt veel sees, ei tule klientidel lepingu katkestamisel tasu maksta,» kinnitas Rink.

Eesti Energia teatas, et muudatus ei puuduta juriidiliste isikute elektrilepinguid, sh korteriühistuid, kes soovivad sõlmida elektrilepingut ühistu nimele. Juriidilistest isikutest klientide lepingutesse jäävad tähtajaliste lepingute katkestamise tasud sisse ning nende klientide tänastesse lepingutesse ja hinnakujundusse muudatusi ei tule.

Eesti Energia esitab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juures tegutsevale elektrituru ümarlauale ettepaneku algatada kehtiva võlaõigusseaduse täiendamine.

«Elektriturg on täiesti uus turg ning siin kehtivad teatud erisused. Et tagada kõigi turuosaliste – nii müüjate kui klientide – jaoks parimaid tingimused, tuleks võlaõigusseadus üle vaadata. Kliendid võidavad seeläbi soodsama hinna ning läbipaistvamad lepingutingimused,» toonitas Rink.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles