Pilt ekraanil muutub aina teravamaks

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HTC J Butterfly on kõrgresolutsioonekraaniga (1080 ppi) nutitelefon, mida esialgu müüakse vaid Jaapanis.
HTC J Butterfly on kõrgresolutsioonekraaniga (1080 ppi) nutitelefon, mida esialgu müüakse vaid Jaapanis. Foto: HTC

HTC ja Sharp esitlevad õige pea uusi ekraane, mis jätavad oma punktitihedusega seljataha Apple’i kiidetud retina-ekraani.

2010. aasta jaanuaris esitles Apple nutitelefoni iPhone 4, mille ekraan oli tolleaegsetest nutitelefonidest sammu võrra ees. Ühele tollile mahutas Apple 326 pikslit (ppi) mis tähendab hästi kvaliteetset pilti, kus ruudukesi ekraanil näha pole.

Pea kolme aasta eest oli ettevõte saavutusest nii suures vaimustuses, et pidas võimalikuks teatada: kuna inimsilm ei suuda enam piksleid eristada, pole paremat ekraani enam vajagi. Avaldus osutus ennatlikuks – HTC ja Sharpi uued nutiseadmetele mõeldud ekraanid pakuvad kuni 40 protsenti suuremat punktitihedust võrreldes nii eelmise kui ka uue põlvkonna iPhone’is kasutatavaga.

Ekraanid aina täpsemaks

HTC toob Jaapanis veel selle aasta sees müügile nutitelefoni HTC J Butterfly, mille viietollise diagonaaliga ekraan surub tollile 440 ppi. Sharp on aga valmis saanud Igzo nime kandva ekraani, mida hakkab kasutama oma tahvelarvutis.

Ettevõte on mõista andnud, et vähemalt üks nende suurtest partneritest on huvitatud ekraani kasutamisest oma seadmetel. Lähiajal on uusi seadmeid tulemas ridamisi ja nii mõnigi neist võib kasutada Sharpi uut ekraani.

HTC J Butterfly, mis suuruselt konkureerib suuremõõdulise nutitelefoniga Samsung Galaxy Note, on ettevõtte esindajate sõnul ideaalne seade kõrgresolutsioonis filmide vaatamiseks. Ekraanipilt peaks filmi vaatamiseks olema selgelt kvaliteetsem – Samsungi seadeldis kuvab tollile 267 ppi, HTC oma aga 440.

Konkureerivatest seadmetest olgu veel nimetatud, et Nokia Lumia 920 ekraani punktitihedus on 332, LG Optimus G oma 318 ppi.

Sharpi ekraan on aga suurem edasiminek, sest pakub uut moodi LCD-ekraani. Igzo (ehk indium gallium zinc oxide) ekraanidel on suurem poolläbipaistvus, mis tähendab, et need lasevad rohkem valgust läbi. See omakorda tähendab, et taustavalgustuseks saab kasutada vähem LEDe. Igzo ekraanid võtavad seepärast vähem ruumi ja vähem energiat.

Sharp hakkab uut ekraani kasutama oma seitsmetollise ekraaniga tahvelarvutil Aquos Pad SHT 21, mis töötab akutoitel tänu vähenenud energiatarbimisele kaks ja pool korda eelkäijast kauem. Samuti peaks ekraan olema täpsem, mis võimaldab puutepliiatsiga paremini näiteks kirjutada.

Kuigi esialgu võib Igzo-ekraane leida nutiseadmetelt, ollakse ettevõtte sõnul valmis tootma ka 10- ja 32-tolliseid ekraane. See viitab, et tulevikus jõuab Igzo ka süle- ja lauaarvutitesse.

Suur hulk uusi tooteid

Sharpi ja HTC uudised puudutavad esialgu küll tehnoloogia Mekat Jaapanit, kuid lähinädalatel kavatsevad oluliste tooteuudistega maailmas välja tulla nii Apple, Microsoft kui ka Google.

Nädala lõpul tuleb ametlikult müügile Microsofti uus operatsioonisüsteem Windows 8, mida kasutavad arvutid ja tahvelarvutid. Tuleval nädalal jõuab müügile ka Windows Phone 8 ja seda kasutavad nutitelefonid.

Juba täna korraldab pressiürituse aga Apple, kus kõigi eelduste kohaselt esitletakse väiksema ekraaniga tahvelarvutit iPad.

29. oktoobriks on aga oma ürituse kokku kutsunud Google, kes ilmselt esitleb nutitelefonide ja tahvelarvutite perekonna Nexus uusi liikmeid.

Tarbijad peavad uute toodete tulvas orienteerumiseks leidma enda jaoks olulised võrdlusmomendid ja analüütikute sõnul on üks neist kindlasti ekraan.

Üha suurem hulk inimesi kasutab nutiseadet lisaks internetis surfamisele ja e-kirjade saatmisele-lugemisele ka filmide vaatamiseks ja mängude mängimiseks. See aga tähendab, et ootused pildikvaliteedile ja seadme jõudlusele on suured. Ekraan on aga seadme suurim energiatarbija ja seega peab lisaks kvaliteetsele pildile hoolitsema selle eest, et see üha vähem energiat võtaks.

Lähinädalatel palju tooteesitlusi

•    23. oktoober – eeldatavasti esitleb Apple tahvelarvutit iPad mini.

•    25. oktoober – Microsoft toob müügile Windows 8, uued tahvel- ja sülearvutid.

•    29. oktoober – Google võib esitleda uusi Nexus-seeria tooteid.

•    29. oktoober – Microsoft esitleb op-süsteemi Windows Phone 8, müügile tulevad esimesed seadmed.

•    30. oktoober – kiibitootja ARM korraldab ürituse.

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles