Eesti langes Maailmapanga ettevõtluskeskkonna tabelis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Maailmapanga uuring Doing Business 2013 paigutab Eesti äritegemise lihtsuse poolest maailmas 21. kohale, mis on mullusest küll kolm kohta kõrgem, kuid vahepeal on Maailmapank andmeid korrigeerinud ning tegelikult tegi Eesti läbi kahekohalise languse.

Korrigeerimist arvesse võttes langes Eesti 19. kohalt 21. kohale. Seejuures on halvenenud kõik peamised näitajad, välja arvatud maksejõetuse lahendamise protsess, kirjutab ERR.

«Kõrge koht selles edetabelis ei ole küll omaette eesmärk, kuid siiski oluline riigi mainele ja majandusele. Selle hoidmine eeldab pidevat ettevõtlussõbralikku joont ja tegutsemisreeglite optimeerimist,» kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi. «DB on sedavõrd hea ja sõltumatu võrdlusindikaator, et teda on kasutatud ka valitsuse tegevuskavas.»

Doing Business 2013 on järjekorras kümnes aruanne regulatiivse ettevõtluskeskkonna arengust ja varaõiguste kaitsest 185 riigis. Eelkõige vaadeldakse raportis riike väikeettevõtja pilgu läbi.

Uuringu riikide pingerida kujuneb möödunud aasta reformide ja ärikeskkonna üldise seisundi kombineeritud hindamisel. Riike, kus on ruumi paljudeks reformideks, tunnustatakse pingereas täiendavalt. Eestit mainitakse positiivselt krediidivõimaluste ja -regulatsioonide alajaotuses ning ühena neist, kes kasutavad ettevõtte elektroonilise registreerimise võimalust.

Uuringus võetakse kriteeriumidena arvesse näiteks ettevõtlusega alustamise kiirust, ehituslubade andmist, elektrivõrguga liitumist, vara registreerimist, krediidi saamist, investorite kaitset, maksusüsteemi, piiriülese kaubanduse lihtsust, lepingute jõustumist ja maksejõuetuse lahendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles