Arco aktsia on Tallinna börsi katastroof

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara aktiate jaotus.
Arco Vara aktiate jaotus. Illustratsioon: Pm

 Arco Vara aktsia langust ei suutnud peatada ka uue juhi ametisse astumine.

Arco Vara aktsia hind kukkus eile, ettevõtte uue juhi Tarmo Silla esimesel tööpäeval Tallinna börsil 8,7 protsenti, peaaegu ajaloo madalaimale tasemele – 1,68 eurole. Kinnisvarafirma aktsia hind on börsiajaloo jooksul kaotanud 97 protsenti oma väärtusest.

Vaid seitsmel päeval on Arco Vara aktsia olnud madalam kui praegu. See oli 2009. aasta märtsi alguses, kui globaalne finantskriis oli saavutanud haripunkti ja enamik maailma aktsiaturge oli aastakümnete madalaimal tasemel. Kriisiperioodi madalaimal tasemel oli ka Tallinna börsiindeks OMXT ja enamik meie börsiettevõtete aktsiatest.

Lootus uuel tegevjuhil

Ei ole vist teist investoritele nii suurt pettumust valmistanud ettevõtet Tallinna börsil, kui seda on Arco Vara. Katastroof on see 869 investorile, kes on olnud aktsionärid kinnisvarafirma börsileminekust saati ja kelle investeeringu väärtusest pole alles jäänud peaaegu mitte midagi.

Õnnelikumad pole ka kinnisvarafirma suuremad investorid Toomas Tool, Arvo Nõges ja LHV pensionifondid, kes soetasid aktsiad finantskriisi ajal või alles hiljuti.

«Vaadake börsil aktsiakurssi! Ei ole vaja või?» kommenteeris Tool eelmisel nädalal Postimehele ettevõtte juhi vahetust, kuid eitas samas, et tegemist oli tema valitud inimesega. Äripäev kirjutas eile, et Tooli esindajad nõukogus uue juhi valimisel ei osalenudki.

Ettevõtte nõukogu otsustas alates eilsest kutsuda tagasi senise tegevjuhi Lembit Tampere ja palkas firma etteotsa Tallinna Rävala puiestee 8 büroohoone kohtuasjas süüdi mõistetud endise vandeadvokaadi Tarmo Silla.

Ainsad, kes Arco IPOst reaalset kasu on saanud, olid tollased suuromanikud Arti Arakas, Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas, kes panid igaüks tasku 88 miljonit krooni ehk 5,2 miljonit eurot.

Veel üheks kasusaajaks oli emissiooni korraldaja SEB Enskilda, kes teenis Tomingase sõnul sellelt tehingult 80 miljonit krooni (5,1 miljonit eurot) ehk kuus protsenti IPO mahust. Emissiooni märkimishinnaks kujunes 38 krooni (2,43 eurot).

Olgu märgitud, et kohalikest institutsionaalsetest investoritest märkisid aktsiaid SEB investeerimisfondid, enamik teisi kohalikke fondivalitsejaid seda ei teinud.

Varsti pärast börsileminekut läksid Arco Vara suuromanikud Luitsalu ja Tomingas tülli kolmanda suuromaniku Arti Arakasega. Sama aasta lõpus lahkus ettevõtte juhatuse esimehe kohalt Arti Arakase vend Viljar Arakas, nimetades lahkumise põhjuseks erimeelsusi suuromanikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles