Volinik Redingu sookvoot ei lähe läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding.
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding. Foto: SCANPIX

Plaan kehtestada ELi börsiettevõte nõukogudele 40-protsendiline naiskvoot blokeeritakse homme ilmselt ära – üha suurem hulk volinikke on kategooriliselt selle ettepaneku vastu.

Õigusvoliniku Viviane Redingu propageeritud kvoodi vastu hääletab vähemalt 11 Euroopa Komisjoni 26st volinikust, ütlevad kõrged ametnikud.

Kindlaid pooldajaid pidavat olema vaid kaheksa.

«Komisjonis valitseb täielik lahkmeel,» ütles üks euroametnik. «Meil on siin juriidilised probleemid, ettepaneku sõnastuses ollakse eri meelt, samuti on tekkinud selged ideoloogilised erimeelsused. Kuigi kõik mõistavad, et probleemi kui sellisega tuleb tegeleda.»

Homne hääletus on esimene alates 2004. aastast, kui José Manuel Barroso Euroopa Komisjoni presidendiks sai – selge märk sellest, kuivõrd laiaks osutus poliitiline lõhe naiskvoodi küsimuses. Tänaseni on komisjon kõik ettepanekud üksmeelselt vastu võtnud.

Hääletuse korral on vajalik kohalviibijate lihthäälteenamus.

Ettepaneku vastaste hulgas on ka juhtivad naisvolinikud nagu Catherine Ashton, Neelie Kroes, Connie Hedegaard, Máire Geoghegan-Quinn ja Cecilia Malmström – vastavalt bloki välispoliitika-, telekomide, keskkonna-, innovatsiooni- ja siseasjade volinikud.

Teadaolevad poolehoidjad on peamiselt mehed, nende hulgas Olli Rehn, Michel Barnier, Antonio Tajani ja László Andor  (majandus-, rahandus-, tööstus- ja sotsiaalvolinikud).

Redingu plaani vastased väidavad, et iga liikmesriik peaks leidma sooküsimustes omaenda lahendused.

Kuigi ülejäänud seitsme voliniku plaanid pole teada, arvatakse üldiselt, et nad jäävad kas erapooletuks või hääletavad vastu, kuna plaan ei pälviks ilmselt hiljem nagunii liikmesriikide enamuse heakskiitu.

Nagu selgus mõnda aega tagasi komisjonile läkitatud kirjast, on Britannia saanud kokku piisava arvu liikmesriike, et ettepanek blokeerida.

Pärast seda esinesid Prantsusmaa, Itaalia, Austria ja Belgia aga Redingut toetava avaldusega. Viimase leeris loodetakse nüüd, et kui komisjon kava siiski heaks kiidab, hüppavad mõned riigid äkki nende poole üle.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles