Merkel hoiatab Cameroni ELi eelarve veto eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksamaa kavatseb hoiatada Suurbritanniat, et üritab tühistada novembriks plaanitud Euroopa eelarve-tippkohtumise, kui peaminister David Cameron jääb oma otsuse juurde panna veto mistahes diilile peale kulutuste totaalse külmutamise.

Läbirääkimistega lähedaselt seotud allikate sõnutsi on Saksa kantsler Angela Merkel seisukohal, et Britannia poolt ähvardava veto valguses poleks ELi järgmise seitsmeaastaku eelarve asjus üldse mõtet kokku tulla.

Merkel üritab kõigest väest veenda Cameroni, et viimane toetaks Saksa kompromissi, millega ELi kulutusi piirataks 1 protsendiga Euroopa sisemajanduse kogutoodangust.

Euroopa Komisjon on pakkunud 2014-2020 aastate eelarveks enam kui 1 triljonit eurot ehk ligi 1,1 protsenti Euroopa SKTst.

Cameron teatas pärast läinud nädalal toimunud tippkohtumist järsult, et kavatseb panna veto mistahes plaanidele kasvatada ELi kulutusi.

«Me ei saa lubada, et Euroopa kulutused muudkui kasvavad, samal ajal kui tuleb teha nii keerukaid otsuseid nii paljudes valdkondades,» ütles Cameron.

Merkel on antud küsimuses Cameronile juba helistanud, asja arutasid läinud nädalal ka kahe riigi Euroopa asjade ministrid.

Merkel on üritanud veenda Cameroni, et jääb Saksa kompromissi juurde kindlaks ega kasuta seda lähtepunktina läbirääkimistel, mis viiksid lõpuks suurema protsendini.

Samas kinnitavad ametnikud, et erilist edu Merkel oma pingutustest ei looda.

Merkel kavatseb kohtuda Cameroniga Londonis novembri alguses. Teadaolevalt käib ta siis välja oma seisukoha, et veto-plaanide korral ei ole tippkohtumisel mõtet.

Saksa ametnike sõnutsi toetavad nende kompromissi vähemalt kuus ELi liikmesriiki: Holland, Rootsi, Taani, Austria, Soome ja Tšehhi Vabariik. Ametlikult olevat kambas ka Prantsusmaa ja Itaalia, kuid nende toetuses ei saavat nii kindel olla.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles