Igihaljad valed, mida ülemused oma alluvatele räägivad

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palga kohta pole mõtet töötajale luuletada.
Palga kohta pole mõtet töötajale luuletada. Foto: SCANPIX

Kolumnist Geoffrey James toob ära igihaljast 10 valet, mida ülemused oma alluvatele räägivad.

Ma maksan sulle konkurentsivõimelist palka. Ainult väga rumalad alluvad pole pärast seda avaldust järgmisel minutil internetis uurimas, mis on nende alal keskmine palk. Kui selgub, et nende palk on sellest väiksem, tuleb välja, et sa valetad või siis lihtsalt ei tea palgataset.

Mõistlik oleks öelda: «Ma maksan sulle niipalju kui saame endale lubada.»

Minu töö on teha sind rohkem edukamaks. On viga tekitada ootusi, mida sa täita ei saa. Kui sa tegelikult olen mures enda edutamise pärast, siis sinu sellised sõnad lihtsalt ei klapi tegelikkusega.

Tõde on: «Sinu töö on teha mind rohkem edukamaks.»

Me oleme kõik üks suur õnnelik pere. See saab olla tõsi ainult siis, kui sa ise tuled suurest õnnelikust perest ja kõik teised ka. Tõenäoliselt aga on mitmed su töötajates pärit purunenud peredest ja viimane asi, mida nad tahavad, on rääkida tööasjadest pere kontekstis.

Mõistlik on öelda pigem: «Ma sooviksin, et oleksin siin töötades õnnelik.»

Me järgime viieaastast plaani. See ütlus on huumor. Kuidas sinu ettevõte tegelikult otsuseid teeb ja tegevusi tähtsuse järjekorda seab? Tõenäoliselt kasutad 3-18 kuu perspektiivi nagu kõik teisedki.

Ütle parem: «Me anname endast parima, et kohaneda.»

Minu õemees oli parim inimene sellel tööl. Kas sa teed nalja? Kõik, kaasaarvatud su õemees teavad, et ta sai selle positsiooni just selle tõttu, et on su hõimlane. Onupojapoliitika ilustamine ja või mingi planeeritud äristrateegiana esitamine on lihtsalt piinlik.

See on üheksast-viieni palgatöö. Olgem ausad - tänapäeva ärimaailmas lihtsalt ei ole sellist asja nagu üheksast-viieni palgatöö, tasustamata ületunnid on tegelikult normiks muutunud ja on absurdne teeselda, et see sinu firmas niimoodi ei ole.

Ütle parem: «Kui täidad eesmärgid, saad lisapuhkepäeva.»

Kuuldused koondamisest on täielik kuulujutt. Selsamal minutil kui sa eitad kuulujutte, hakkab pool kontorit mõttes oma CVd ümberkirjutama. Isegi kõige naiivsemad töötajad teavad, et kuulujutud on tõsi seni kuni neid pole ametlikult ümber lükatud.

Ütle parem: «Muretsemine asjade pärast, mis võivad juhtuda, on mõttetu.»

Töötajad on meie kõige väärtuslikum vara. Enamik töötajaid on küllalt nutikad saama aru, et ettevõtetel, ka sinu omal, on küllalt vara, mis on palju väärtuslikum kui töötajad. Selline ütlemine ei rahusta töötajaid, vaid veenad neid veelkord selles, et neile ei saa usaldada täit tõde.

Ütle parem: «Ma hindan teie panust.»

Sinu osalemine on täielikult vabatahtlik. On hea, kui see tõesti nii on, kuid enamasti tähendab selline ütlemine, et osalemine on «rangelt soovitatav» või «absoluutselt kohustuslik».

Ütlegi siis lihtsalt: «Ma eeldan täielikku osalemist.»

Ma lahutan oma abikaasast ja abiellun sinuga. Hiljutine uuring toob välja, et edukatest meestest vaid 3 protsenti pidasid sellest lubadusest kinni, lahutasid oma naisest ja abiellusid sõbrannaga. Bossi afäärid kellegagi kontorist on tohutu moraalitapja, nii et parem ära üldse sellistesse suhetesse astu. 

PS. Mõned neist lausetest on täiesti mõistlik öelda, aga ainult juhul, kui need on tõsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles