Täna möödub 25 aastat suurest börsikrahhist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs.
New Yorgi börs. Foto: SCANPIX

Täpselt 25 aastat tagasi, 1987. aasta 19. oktoobril toimus suur börsikrahh, mille põhjuste üle käib siiani elav arutelu, kirjutab Dagens Industri.

Kui New Yorgi börs 1987. aasta 19. oktoobril avanes, oli sellel seljataga kaks aastat kestnud 70-protsendiline tõus. See mustaks esmaspäevaks kutsutav päev läks ajalukku ühe hullema börsipäevana, kui Dow Jonesi tööstusindeks kukkus 22 protsenti ning tõmbas kaasa Londoni, Pariisi ja muu maailma börsid.

Tollal kirjutasid kommentaatorid, et languse vallandasid USA kaubandusbilansi nõrgad tulemused. Lisaks otsustasid investorid tõusvate turuintresside tõttu kanda kapitali aktsiaturult üle võlakirjaturule.

Taganjärele on öeldud, et ettevõtete börsiväärtus oli suurte ühinemiste ja tehingutega üles aetud ning tekitatud börsil väärtusmulli.

Veelgi hiljem on hakatud krahhi põhjusena mainima ka niinimetatud automaatseid arvutitehinguid, mis võivad põhjustada kursside liialdatud kõikumisi ja krahhe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles