Kreeklased mässavad uute kärbete vastu

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded protestijad on tulnud Ateena tänavatele, et väljendada oma viha valitsuse uue kärpekava vastu.

Kärpeid on vaja aga selleks, et saada uut abipaketti. Demonstratsioon toetab ka 24-tunnist streiki, mis on viimase 2 aasta jooksul juba 20., vahendab BBC.

Streigivad näiteks õpetajad, taksojuhid ja lennujuhid. Streik toimub sama ajal Euroopa Liidu tippkohtumisega, kus arutluse all on ka Kreeka majanduse tulevik.

Selleks, et saada Rahvusvaheliselt Valuutafondilt, Euroopa Komisjonilt ja Euroopa Keskpangalt uut 31,5 miljardi euro suurist abipaketti peab Kreeka tegema 13,5 miljardi euro jagu kärpeid.

CNBC kirjutab, et viis aastat kestnud majanduslangus on riigile maksma läinud 100 miljonit eurot.

Tänases, umbes 2 miljonit inimest ehk poolt riigi töötajaskonnast esindavate ADEDY ja GSEE ametiühingute organiseeritud  streigis on hõlmatud enamus äri- ja avaliku sektori tegevusest.

See on viimase kolme nädala jooksul juba teine kord, mil Kreeka töötajad streigivad. Tänase streigiga loodetakse Brüsselis kogunevatele Euroopa liidritele näidata, et palkade ja pensionide uus kärpimislaine ainult halvendaks juba niigi viis aastat kriisis vaevelnud kreeklaste olukorda.

Kreeka endine ase- majandus- ja rahandusminister, professor Peter Doukas tõdes CNBC-le, et kui Kreeka sisemajanduse kogutoodang on umbes 200 miljardit eurot, siis läheb üks streigipäev majandusele maksma umbes miljard eurot. Kui kolmest töölisest streigib kolm, siis on kaotuse kogusumma umbes 300 miljonit eurot. 


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles