ELi juristid: euroala pangajärelevalve plaan on ebaseaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP hoone Frankfurdis.
EKP hoone Frankfurdis. Foto: SCANPIX

ELi rahandusministritele edastatud salastatud ekspertarvamuse kohaselt on euroala ühtse pangandusjärelevalve loomise plaan ebaseaduslik – järjekordne hoop reformi pihta, mida peetakse bloki võlakriisi lahendamise võtmeks.

Financial Times sai oma valdusse koopia Euroopa Liidu Nõukogu juhtiva õigusnõustaja poolt koostatud dokumendist, milles viimane väidab, et plaaniga «astutakse üle seaduslikest volitustest» muuta Euroopa Keskpanga (EKP)  juhtimise reegleid.

Õigustalitus järeldab, et ilma ELi leppeid muutmata ei ole võimalik omistada EKP koosseisus tegutsevale pangandusjärelevalvele mingisuguseid ametlikke otsustamisõigusi – nagu Euroopa Komisjoni kavandis aga ette pannakse.

Ühtlasi ei oleks «eurovälistel» ELi liikmesriikidel, mis pangajärelevalvega liituda sooviksid, juriidilist õigust EKP otsuste üle hääletada – millist õigust nõuavad jõuliselt sellised riigid nagu Rootsi ja Poola.

ELi erinevaid institutsioone esindavate juristide arvamused lahknevad erinevate ettepanekute osas küll üsna sageli, kuid läbirääkimistesse kaasatud diplomaatide sõnutsi on antud arvamus plaanidega niivõrd teravas vastuolus, et teatud liikmesriikide tõsiste kahtluste ületamine läheb veelgi raskemaks.

Pangandusliit on keskseks teemaks täna toimuval ELi liidrite tippkohtumisel Brüsselis.

Õigustalituse dokument näib õigustavat Saksamaa soovi järelevalve rakendamisega mitte kiirustada.

Copyright The Financial Times Limited 2012

                                                         

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles