Sloveenia «viimasel katsel» abipaketti vältida

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia parlament
Sloveenia parlament Foto: SCANPIX

Sloveenia rahandusministri Janez Šušteršiči sõnutsi on riigi värsked eelarve-, pensioni- ja tööturureformid viimane katse võlakriisist omal jõul välja rabeleda.

Minister lisas, et valitsus «pingutab tõsiselt» selle nimel, et tööturu- ja pensionireeglid aasta lõpuks laias laastus korda saaksid, kirjutab The Wall Street Journal.

Lisaks saab Sloveenia agressiivsete kärbetega eelarve.

«Iga samm lisab usaldusväärsust ja võidab meile aega,» usub Šušteršič.

Rahvusvahelise Valuutafondi andmetel on Sloveenia üle 10-protsendiline majanduslangus üks rängemaid Euroopas, lisaks on kohalikud pangad hädas halbade kinnisvaralaenudega.

Nimetatud probleemide valguses räägitakse üha rohkem vajadusest euroala partneritelt abi paluda.

Šušteršiči sõnutsi kaotavad riigid abi paludes aga palju mõjuvõimu.

«ELi ja euroga liitumiseks sai algatatud mitmeid reforme, aga kui kord juba sees olime, jäime loorberitele puhkama,» tunnistab Šušteršič.

Ühtlasi tulvas euroalaga liitudes riiki «odav raha», mis küttis üles ehitusbuumi ning riigifirmade ülesostmise palaviku.

Tänaseks on pooled kinnisvaralaenud hapuks läinud.

Sel suvel kerkisid Sloveenia riigivõlakirjade tootlused mõneks ajaks 7 protsendi piirimaile, Hispaania omadest kõrgemale. Nüüd kõiguvad nad 6 protsendi ringis ja on Šušteršiči hinnangul «kontrolli all».

Minister lisas, et tootluste kõrge tase on tingitud ka üldistest euroalaga seonduvatest kahtlustest, kuid «siia ei saa meie midagi parata».

Abipaketti oleks vaja igal juhul vältida, kuna «rahvuslik uhkus on Euroopas tähtis, soov näidata, et saadakse ise hakkama», ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles