Tahvelarvutite turul läheb kiskumiseks

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google’i tegevjuht Eric Schmidt tutvustas kolm nädalat tagasi Tokyos Nexus 7 tahvelarvutit, millega asub konkureerima oodatav väiksem iPad, millega valmistub välja tulema Apple.
Google’i tegevjuht Eric Schmidt tutvustas kolm nädalat tagasi Tokyos Nexus 7 tahvelarvutit, millega asub konkureerima oodatav väiksem iPad, millega valmistub välja tulema Apple. Foto: Reuters/ScanPix

Tahvelarvutite maailma valitsev Apple esitleb kõigi eelduste kohaselt õige pea iPad’i väiksemat mudelit, mis asub konkureerima teiste e-lugeritega.

Kuulduste kohaselt on esitlus planeeritud 23. oktoobriks, mis lubaks uue, väiksema ekraaniga iPad’i müügile tuua pühadehooajaks.

Kuigi Apple domineerib tahvelarvutite turgu, pole tal väiksemate ja odavamate «tahvlite» ning eelkõige e-lugerite turul konkurentidele midagi vastu panna. Ameerika Ühendriikides lööb laineid Amazoni Kindle Fire, mis lisaks väiksemale ekraanidiagonaalile ja justkui kehvematele näitajatele on oluliselt odavam.

Soodsaima iPad’i eest tuleb välja käia 399 dollarit, odavaima Kindle Fire’i eest aga vaid 159 dollarit. Veidi kallim mudel maksab 199 dollarit. Samas hinnaklassis on ka Google’i Nexus 7. Nii Google’i kui ka Amazoni tahvelarvutid on seitsmetollise ekraaniga.

Amazon ei teeni

Kindle Fire’i omahind pole teada, kuid kindlasti ei ole vahe iPad’iga nii suur. Sellest järeldub, et Amazon on valinud agressiivse müügistrateegia, kus seadme hind on hoitud nii madalal kui võimalik.

Ettevõtte juht Jeff Bezos tunnistas möödunud nädalal esmakordselt, et Kindle’it müüakse peaaegu omahinnaga. BBC-le kommentaari andes ütles ta, et ettevõte teenib tulu raamatute, perioodika, filmide ja mängude müügist.

Ettevõtte eesmärk on teha seade võimalikult kättesaadavaks kõigile. «Me teenime siis, kui inimesed kasutavad meie seadmeid, mitte siis, kui nad ostavad neid,» ütles Bezos.

See strateegia erineb põhimõtteliselt Apple’i omast, mis on tuntud äärmiselt kasumlike toodete müüjana. Ettevõtte hiigelkasumid on võimalikud tänu toodete kõrgele müügihinnale ja kontrolli all olevale omahinnale.

See strateegia töötab suurepäraselt ja ettevõte on maailma üks väärtuslikumaid. Amazoni agressiivne lähenemine on aga ka Apple’i tegutsema pannud ja võib eeldada, et uus, pisema ekraaniga iPad tuleb odavam kui praegu müügil olev mudel.

Nii arvataksegi, et oodatavalt 23. oktoobril toimuv esitlus keskendub eelkõige e-raamatutele, mida Apple pakub läbi oma iTunes Store’i. Sellest järeldub, et pisem iPad on mõeldud pigem raamatute lugemiseks ja on seetõttu tehniliselt ilmselt vähem võimekas kui tema suurem sugulane.

Eelduste kohaselt pole sel näiteks suure punktitihedusega retina-ekraani, mida lisaks iPad’ile kasutab ka iPhone. Ekraanidiagonaaliks ennustatakse 7,85 tolli, mis on võrreldav Kindle Fire’iga.

Lisaks Amazonile ja paljude tootjate odavamatele tahvelarvutitele peab Apple rinda pistma ka Google’iga, kellega viimasel ajal suhted just kõige paremad ei ole. Ka sellel ettevõttel on olemas väike ja soodsa hinnaga tahvelarvuti – Google Nexus 7, mille odavam mudel maksab Ühendriikides 199 ja kallim 239 dollarit.

Viimane on 16-gigabaidise mälumahuga ja seda müüakse Eestis 259 euro eest. Nexuse tahvelarvuti on samuti seitsmetollise HD-ekraaniga seadeldis, mis sarnaselt Kindle Fire’iga kasutab Androidi operatsioonisüsteemi.

Kui Amazon on tuntud pigem kui raamatukaupmees ja seepärast peetakse ka Amazoni tahvelarvutit ehk veidi alahinnatult pigem e-lugeriks, siis Google Nexus Tabletit tutvustatakse kui võimsat tahvelarvutit. Sellel on neljatuumaline protsessor, mis teeb ka graafikaintensiivsete mängude mängimise meeldivaks kogemuseks.

Tulekul suurem Nexus

Ajal, mil Apple seab end valmis konkureerima väiksema ekraaniga tahvelarvutite turul, on Google kuuldavasti sihikule võtnud praeguse turuvalitseja. 10-tollise ekraaniga Android-tahvelarvuteid on turule toonud näiteks Samsung ja kuuldavasti on just selle Lõuna-Korea ettevõttega löödud käed, et tuleva aasta esimesel poolel tuua turule 10-tollise ekraaniga Nexuse tahvelarvuti.

Apple’i jaoks võib Samsungi ja Google’i partnerlus murepilvi tekitada, sest vaatamata pidevale kohtuuste kulutamisele on Apple ja Samsung ka tihedad koostööpartnerid. Nimelt toodab Samsung enamiku ekraanidest, mida kasutatakse kallimates Apple’i toodetes. Seepärast tekitab retina-ekraaniga uhkustava Apple’i jaoks kindlasti muret, et Google Nexus 10 võib kuvada ekraanil 2560 x 1600-pikslist pilti.

Kuigi Android-platvormi võivad oma seadmetele paigaldada ka teised tootjad, on Google sõlminud koostöö viie tootjaga, kellel parem ligipääs värskele nende arendatud platvormile. Tingimus on aga see, et esmalt arendatakse koos Google’iga Nexuse tooteperekonda, misjärel saavad tootjad tulla välja oma mudelitega.

Üks prioriteetne partner on näiteks Asus, kes tootis praegu müügil oleva Nexus 7. Teine partner on LG, mis kuulduste kohaselt toodab järgmise Nexuse nutitelefonide mudeli.

Samsung kuulub samuti nende partnerite hulka ja on juba varem tootnud Nexuse telefone. Nexus 10 tahvelarvuti tootmine Lõuna-Korea firma poolt on seega loogiline jätk koostööle.

Analüütikud pakuvad, et uus Nexuse tahvelarvuti võib müügile jõuda tuleva aasta esimesel poolel – umbes siis, kui Apple’il oleks aeg uuendada oma tooteperekonda ja tuua välja neljanda põlvkonna iPad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles