PwC: tööstustootmine naaseb Hiinast USAsse?

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstustootmine.
Tööstustootmine. Foto: SCANPIX

PwC analüütikute hinnangul muudavad maailmamajanduse arengud reaalseks võimaluse, et märkimisväärne osa viimastel aastakümnetel USAst Hiinasse üle viidud tootmisest hakkab peatselt «ajaloolisele kodumaale» tagasi tulema. Enim potentsiaali on metalli-, keemia- ja masinatööstusel.

 

Kui 10-20 aastat tagasi oli tööstusliku tootmise massilise suundumise taga USAst Hiina peamiselt sealne odav tööjõud, soodsad kütuse ja energiahinnad ning tugev USA dollar, siis viimastel aastatel on need tegurid muutunud.

PwC Eesti ärinõustamisosakonna juhtivkonsultant Erki Mägi sõnul on tootmise viimine tarbijatele lähemale majanduse üks käibetõdesid. «Kuigi Hiinas tootmine võib olla jätkuvalt odavam kui tarbija kodumaal, on muutuvas turuolukorras tihti hinnast kriitilisema tähtsusega just paindlikkus ning reageerimisvõime - paraku kodust kaugel tootes ei ole seda võimalik saavutada.»

Hiina kiire majanduskasv on tõstnud ka sealset elatustaset ja palgaerinevused muu maailmaga, olgugi endiselt suured, on kõvasti vähenenud. Ka tootmiseks ning toodangu transpordiks vajaliku kütuse hinnad on 2000.-ndate aastate algusega võrreldes märkimisväärselt tõusnud. Nii näiteks moodustas 2006. aastal Hiinas toodetud terase transpordikulu 3,2 protsenti selle omahinnast, 2010. aastaks oli see tõusnud 8,1 protsendini.

Lisaks on USAs avastatud moodused suurte kildagaasi looduslike reservide efektiivseks kasutuselevõtuks, mis tähendavad energiamahukale tootmisele, nagu metalli- või keemiatööstus, väga mõõduka hinnaga olulist tootmissisendit.

Ka on USA endiselt maailma suurim tööstustoodangu tarbija, kus hoolimata majanduse loodetust aeglasemast taastumisest, kasvab nõudmine autode ja muude kestvuskaupade järele, samuti ehitusturg. Veel üheks täiendavaks asjaoluks, miks tootmine USAs võib osutuda soodsamaks tootmisest Hiinas, on dollari suhteline nõrgenemine jüaani vastu, milles nähakse püsivat tendentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles