Algasid Estlink 2 merekaabli paigaldustööd

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink 2 kaabli ristlõige. Ühes ümbrises on kaks kaablit, mis Estlink 1 puhul jooksevad merepõhjas paralleelselt.
Estlink 2 kaabli ristlõige. Ühes ümbrises on kaks kaablit, mis Estlink 1 puhul jooksevad merepõhjas paralleelselt. Foto: Toomas Huik / Postimees

Norra firma Nexans Norway AS alustas täna Eesti ja Soome vahelise teise elektriühenduse Estlink 2 merekaabli paigaldustöid kaabli maaletõmbamisega Ida-Virumaal Aseris. 

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et 2014. aasta alguses turu käsutusse antav Estlink 2 parandab elektrisüsteemi varustuskindlust ja aitab integreerida Läänemere piirkonna elektriturge. «Uue ühenduse abil on meie tarbijatel võimalus osa saada Põhjamaade potentsiaalselt parematest elektrihindadest ja meie elektritootjatel tekib võimalus toodetud elektrit sinna müüa. Koostatud analüüsi alusel peaks andma Estlink 2 rajamine Eesti ühiskonnale ca 50 miljonit eurot sotsiaal-majanduslikku kasu aastas,» märkis ta.

Estlink 2 merekaabel valmis Norras ja see paigaldatakse mere põhja kahe ligikaudu 75 kilomeetri pikkuse osana. Merekaabli kumbki osa kaalub 5800 tonni. Kaabli paigaldamiseks saabus Eestisse kaablipaigalduslaev Nexans Skagerrak, mille kandevõime on 7000 tonni.

Soome poolel Porvoo lähistel algab merekaabli paigaldamine eeldatavalt selle aasta novembris või detsembris. Kaabli lõplik ühendamine, testimine ja vastuvõtmine toimub järgmisel aastal.

Uue ühenduse kogupikkus on 170 kilomeetrit, mis koosneb 14 kilomeetri pikkusest õhuliinist Soomes, ligi 145 kilomeetri pikkusest merekaablist Soome lahe põhjas ja 12 kilomeetri pikkusest maakaablist Eestis.

Ühenduse otstes on konverterjaamad, mis muundavad alalisvoolu vaheldusvooluks ja vastupidi. Alalisvoolukaabel ühendatakse Soome ülekandevõrku Anttila alajaamas ja Eestis Püssi alajaamas Ida-Virumaal. Konverterjaamade ehituseks vajalike seadmete tarnimine ja nende paigaldamine algas selle aasta sügisel. Suurem osa töödest konverterjaamade rajamisel ning õhuliini ja maakaabli ehitamisel lõpeb selle aasta lõpuks.

Estlink 2 võimsus on 650 megavatti, millega kasvab Eesti ja Soome vaheliste ühenduste koguvõimsus 1000 megavatini. Projekti eelarve ulatub kokku ligikaudu 320 miljoni euroni, mis jaguneb võrdselt kahe riigi süsteemioperaatorite Eleringi ja Fingridi vahel. Estlink 2 saab 100 miljoni euro suuruse toetuse ELi majanduse elavdamise paketist.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles