SEB: maailm kõigub uue languse serval

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuristik.
Kuristik. Foto: SCANPIX

SEB Ida-Euroopa majandusülevaate kohaselt on globaalne majandusolukord viimase poole aasta jooksul halvenenud ning seda sünkroniseeritumalt kui varem.

USA majandus näitab ülevaate kohaselt küll stabiliseerumise märke, kuid kasv on allapoole trendi. Lääne-Euroopa kasvuveduri Saksamaa majanduskasv on samuti hakanud kaduma. Kolmandas kvartalis oli eurotsoon langenud tõenäoliselt majanduslangusesse. Hiina majanduskasv on samuti aeglustunud ning SEB prognoosib seal jätkuvalt pehmet maandumist.

«Nii et vaadates hetkel maailma konteksti, siis see ei ole kõige soosivam. Maailmamajandus kõigub uue majanduslanguse serval,» võtab analüütik Ruta Arumäe olukorra kokku.

SEB prognoosi kohaselt maailmamajanduses reaalset taastumist ei tule enne 2014. aastat. Eurotsoonis oodatakse 2013. aastalt nullkasvu ja 2014. aastalt tagasihoidlikku kasvu. Saksamaa suudab prognoosi kohaselt majanduslangust ikkagi vältida ning kasvab järgmisel aastal protsendi võrra.

Ka Eesti majanduskasv saab olema habras. See põhineb suuresti meie endi tarbijate kindlustundel, mis siiani on püsinud kõrgemal kui Lääne-Eurooplastel. Eurokriisi edenedes aga on seda kerge kõigutada ning mida pikemalt kriis kestab, seda enam hakkab ekspordi nõrkus ka sisetarbimist mõjutama. Järgmisel aastal prognoosi kohaselt sisetarbimine suudab veel kasvu üleval hoida, kuid 2014. aastalt tuleb oodata ühtlasemat panust nii ekspordist kui sisetarbimisest.

Oodatavalt kasvab Eesti majandus 2013. aastal 3,3 protsenti ja 2014. aastal 4 protsenti. Võrreldes euroalaga on need kõrged numbrid, kuid võrreldes Eesti enda ajalooga suhteliselt madalad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles