Kohus ei rahuldanud BLRT väikeaktsionäride hagi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BLRT tsehh.
BLRT tsehh. Foto: Liis Treimann

Harju maakohus jättis rahuldamata BLRT Grupp väikeaktsionäride hagi ettevõtte  aktsiatega tehtud tehingute kohta.

Harju maakohus jättis teisipäeval tehtud otsusega rahuldamata peamiselt laevaehituse ja metallide müügiga tegeleva AS-i BLRT Grupp väikeaktsionäride Mihhail Gnidini ja Valeri Kovalenko hagi DK Prima Holding OÜ, Galigo OÜ, Dmitri Kubõškini, Galina Aleksandrova ja Nordea Bank Finland Plc Eesti filiaali vastu BLRT aktsiatega tehtud tehingute tühisuse ja ostueesõiguse olemasolu tuvastamiseks.

Menetluskulud 3190 eurot jättis kohus Gnidini ja Kovalenko kanda, selgub kohtuotsuse resolutsioonist.

Kohtuotsusele võib esitada apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtule 30 päeva jooksul alates otsuse kättetoimetamisest, kuid mitte hiljem kui viie kuu möödudes otsuse avalikukstegemisest.

Kovalenko ja Gnidin seadsid oma hagis kahtluse alla Kubõškini ja Aleksandrova BLRT Grupi aktsiate müügitehingute seaduslikkuse. Nende väitel kasutasid viimased Nordea Panga esindajakontosid osa tehingute varjamiseks ning takistasid nii teistel aktsionäridel ostueesõiguse kasutamist.

Kovalenko ja Gnidini arvates oli neil Kubõškini ja Aleksandrova omanduses olnud BLRT Grupi aktsiate suhtes ostueesõigus, vaatamata sellele, et vahepeal oli aktsiate omanikuks Nordea.

Aprillis jättis Harju maakohus rahuldamata Gnidini ja Kovalenko taotluse tõendite väljanõudmiseks ettevõtte kunagiste nõukogu liikmete Dmitri Kubõškini ja Galina Aleksandrova aktsiatega tehtud tehingute asjaolude ja tingimuste kohta.

Kohus jättis toonase määrusega lisaks rahuldamata kostjate Kubõškini, Aleksandrova, DK Prima Holding OÜ, Galigo OÜ ja NordeaBank Finland Plc Eesti filiaali taotluse jätta tsiviilasi läbi vaatamata.

Erimeelsused BLRT aktsionäride vahel on kestnud juba pikemat aega, nii Kovalenko kui ka Gnidin on mõlemad soovinud viimastel aastatel BLRT Grupis dividendide maksmist, ettevõtte suurim aktsionär Fjodor Berman on aga aastaid ajanud dividendide mittemaksmise poliitikat.

Harju maakohus võttis sel nädalal menetlusse ka Gnidini hagi, milles ta taotleb BLRT üldkoosolekul tehtud dividendide mittemaksmise otsuse tühistamist.

Krediidiinfo andmeil on BLRT osanikud Kovalenko ja Gnidin ning alates 2011. aasta 1. aprillist Bermaniga seotud OÜ Ferriol. Kubõškin ja Aleksandrova kuulusid BLRT Grupi nõukokku 1996. aastast kuni 2009. aastani.

Krediidiinfo andmeil on 2011. aasta veebruaris asutatud valdusfirma Galigo omanik Aleksandrova ja samal ajal asutatud valdusfirma DK Prima Holdingu omanik Kubõškin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles