Laar: otsustamata enam edasi minna ei saa

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koalitsioonilepingu allkirjastamine märtsis 2007.
Koalitsioonilepingu allkirjastamine märtsis 2007. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar rõhutab, et uuel nädala peab valitsuskoalitsioon langetama väga olulisi otsuseid, kuna otsuste langetamisest kõrvale hiilimise teel enam edasi liikuda ei saa.

«Nädala alguses jõuavad valitsuse ja avalikkuse ette eelmise majandusaasta täprustatud tulemused ning andmed selle aasta esimesel kolmel kuul majanduses toimunu kohta, nende alusel saab selgeks, kas Eesti vajab sel aastal veel ühte lisaeelarvet ning kui suur see on. Kui praegu õhus rippuvad negatiivsed prognoosid teoks saavad, peab valitsus suutma kiirelt otsustada ning lisaeelarve kiirelt riigikogu poole teele saatma,» kirjutas Laar oma blogis.

«Oluline ka teine algaval nädalal langema peav otsus - nimelt mida teha töötukassas vastu vaatava puudujäägiga. Loomulikult võib siingi otsustamist edasi lükata, sest tõeliselt laastavaks muutub puudujääk järgmisel aastal, kuid siis oleks käru juba kummuli ning selle teele tagasi upitamine pea võimatu,» hoiatas IRLi esimees.

Eelarve kärpimisest pole aga Laari sõnul loodetud tulu, kui ei suudeta seista vastu tööpuuduse kasvule. Teatud piiri ületades asub see avaldama eelarvele sellist mõju, et ka täiendavast kärpest ei pea selle puudujäägi kontrolli all hoidmisest piisama.

Otsused, mis astuksid vastu tööpuuduse kasvule, on Mart Laari hinnangul paraku venima jäänud. Läinud nädalal saatis Isamaa ja Res Publica Liidu eestseisus partneritele kirja, kus avaldati muret selle üle, et mitmed küsimused ja eelnõud on jätkuvalt lahendamata.

«Esitasime omalt poolt partneritele loetelu eelnõudest, mis tuleks meie arvates hiljemalt 1.juuliks vastu võtta,» kirjeldas Laar.

«Keit Pentus Reformierakonnast vastas meie pöördumisele kiirelt ja meeldivalt, kinnitades, et enamuste pakutud eelnõudega neil probleeme pole. Ootame Reformierakonnalt ka ettepanekuid nende sammude osas, mille kiiret astumist nemad tööpuuduse vastu võitlemiseks oluliseks peavad. Kiire oli ka sotsiaaldemokraatide vastus, kus leiti, et tegelikult tuleks veelgi kiiremini liikuda,» kirjutas Laar. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles