Rumm: vaid Eesti ja Leedu saavad 2011. aastal eurole üle minna

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ühisraha tähis
Euroopa ühisraha tähis Foto: Corbis / Scanpix

Euroopa Liidus on jäänud ainult kaks riiki, mis võivad 2011. aastal eurole üle minna – need on Eesti ja Leedu, leiab riigikogu liige Hannes Rumm.


«Esiteks on eurole üleminekuks vaja kahe aasta vältel rakendada Euroopa rahasüsteemi vahetuskursimehhanismi (lühendatult ERM-2),» kirjutas Rumm oma ajaveebis.

«Seda on seni eurotsoonist välja jäänud uutest ELi liikmetest rakendanud ainult Balti riigid. Kuna Läti laseb ränga rahanduskriisi tõttu oma eelarve puudujäägi kaugele üle 3 protsendi sisemajanduse kogutoodangust, siis ei täida kindlasti nad üht vajalikku tingimust eurole üleminekuks,» leidis ta.

«Kui palju maksab eurole üleminek, selgub järgmisel nädalal, kui rahandusministeerium tuleb välja kevadise majandusprognoosiga. Tänavuse lisaeelarvega hoiab Eesti riik eelarve puudujäägi loodetavasti Maastrichti kriteeriumiga nõutud piiri peal. Ent ilmselt ületavad 2010. aasta riigieelarve kulud jälle majanduskriisi tõttu vähenevaid tulusid,» nentis Rumm.

«Ainus lahendus selles olukorras on avalik ja asjalik arutelu teemal: kas lüüa eurole käega või hoida riigieelarve miinus 3 protsendi peal SKTst ning üritada eurole üle minna 2011. aastal?» esitas ta küsimuse.

«Pikki aastaid on eurobaromeetri uuringud näidanud, et Eestis on euro pooldajaid paari protsendi võrra vähem kui vastaseid. Kui inimestel on valida, kas järjekordsed valusad avalike kulude kärped või üleminek eurole, võib see häälestada suure osa valijaist euro vastu. Võib minna ka teisiti – kui Läti peab IMFi nõudel oma lati devalveerima ning lätlaste palgad ja säästud kaotavad suure osa oma praegusest ostujõust, siis võib nii hoiatav näide tõsta eestlaste toetuse eurole rekordkõrgustesse,» leidis Rumm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles