Üle poole ettevõtjatest plaanib äri laiendada kellegi ülevõtmise teel

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Majandusolukord on küll jätkuvalt ebakindel, kuid 57 protsenti ettevõtjatest kaalub lähema aasta jooksul mõne teise äri ülevõtmist või kellegagi ühinemist.

Advokaadibüroo Sorainen küsitles 130 Balti riikide ettevõtet. Ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) turu-uuring näitab, et ettevõtete osanike ning investorite ootused kattuvad üha enam just Eestis ja Leedus. Seega võib neilt turgudelt järgmise 12 kuu jooksul oodata senisest rohkem ülevõtmistehinguid.

«Kahel eelmisel aastal Balti riikides sõlmitud ühinemis- ja ülevõtmistehingud olid tingitud eelkõige seoses majanduslangusega suurettevõtetes läbiviidud sisemistest ümberkorraldustest, mille käigus müüdi maha põhitegevusega mitteseotud ettevõtted. Praeguseks on need tegevused suures osas lõpule viidud. Uus olukord on omaks võetud ning nüüd ollakse julgemad ka suurematele tehingutele mõtlema,» kommenteeris uuringu tulemusi Sorainen regionaalse M&A ning erakapitali töörühma juht Toomas Prangli.

M&A tehingute sõlmimise peamine eesmärk on uutele turgudele ja turusegmentidesse laienemine. Kuigi üldises plaanis ei ole Balti M&A turg hetkel nii aktiivne kui kiire majanduskasvu aastatel, võib uuringutulemusest järeldada, et Balti riikide ettevõtted suhtuvad ülevõtmistesse varasemast julgemalt. Kui möödunud aastal kaalus teise äri ülevõtmist pooled protsenti vastajatest, siis tänavu tõusis vastav näitaja 57 protsendile, kusjuures suurima kasvu tegi läbi just kindlalt «jah» vastanute osakaal. Ülevõtmistehingutega kaldutakse eelkõige omandama ettevõtte enamusosalust (enam kui 50 protsenti osa- või aktsiakapitalist), kuigi võrreldes möödunud aastaga on nende ettevõtjate osakaal vähenenud  76 protsendilt tänavu 64 protsendile.

Sama trendi võib täheldada ka potentsiaalsete osaluse müügist huvitatud ettevõtete ootustes. Seega on head eeldused ülevõtmistehingute läbiviimiseks turul olemas. Huvitav tendents, mis näitab Balti riikide ettevõtete huvisfääri laienemist, on suurenev huvi võimalike ülevõtmiste suhtes väljaspool Balti turgu. See seletab ka, miks endisest rohkem kaalutakse rahvusvaheliste või välismaiste investeerimispankade kaasamist M&A tehingute nõustamisel.  

Tuleb siiski märkida, et tervelt 41 protsenti uuringus osalenud ettevõtjatest, kes on mõelnud ettevõtte osaluse müümisele, ei tea veel täpselt kui suurt osa ettevõttest nad oleksid valmis müüma. Seega tuleb uuringutulemuste põhjal tuleb tõdeda, et praeguses äraootavas majandussituatsioonis, kus järgmise aasta kasvuprognoos on ebaselge, on ka paljud ettevõtted tuleviku suhtes veel jätkuvalt ebakindlad.

Uuring asub siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles