Merkeli seiklus Ateenas võis end õigustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkeli Kreeka visiidi jaoks tehtud poster.
Angela Merkeli Kreeka visiidi jaoks tehtud poster. Foto: SCANPIX

Teatud hetkel näitasid telekaamerad eile Ateenat väisanud Angela Merkelit ja tema Kreeka peaministrist võõrustajat elavalt lobisemas, jalutades piki lehispuudega ääristatud avenüüd presidendipalee poole. Näha polnud ühtegi ihukaitsjat.

Kontrast kaadritega märulipolitseist, kes vaid paar kvartalit eemal parlamendi ees vihaste meeleavaldajate pihta pisargaasi piserdas, oli pehmelt väljendudes rabav.

Siiski oli demonstratsioon suhteliselt taltsas – võrreldes varasemate lahingute käigus korrakaitsjate pihta lennanud süütepommidega.

Näib, et peaministri Antonis Samarase panus – kutsuda külla Saksa kantsler – langes õnnenumbrile. Nii väidavad kohalikud analüütikud, kõneledes isegi taastärganud lootustest, et Saksa investorid võivad nüüd Kreeka suhtes rohkem heldida.

«Üldiselt on saldo selgelt plussis,» ütles Ateena mõttekoja Eliamepi juht Loukas Tsoukalis.

Mured, et Merkel hakkab avalikult kritiseerima Kreeka varasemaid viperusi ja tähtaegadega jännijäämist, tugevdades seega abipaketi-vastaste parteide jalgealust, osutusid alusetuks.

«Ta jälgis hoolikalt, et temast ei jääks muljet kui ulakat õpilast noomivast koolmeistrist... ja seda osati hinnata,» ütles üks analüütik, kes palus võimalust jääda anonüümseks.

Kuigi Merkel jäi talle omasel viisil ettevaatlikuks ega kuulutanud otsesõnu, et Kreeka koht euroalas on kindel, mõjus kantsleri külaskäik Samarasele ja tema majandusmeeskonnale siiski väga julgustavalt – ajal mil käib maadlemine 9 miljardi euroste kärbetega 2013. aasta eelarves ning pingutustega kauaks viibima jäänud 31 miljardi eurose abiraha osamakse ärateenimiseks.

«See visiit tõstis meie usaldusväärsust... ja purustas selle rahvusvahelise isolatsiooni meeleolu, mida me tundsime, mis oli osaliselt tingitud meie oma vigadest,» ütles Samaras. «Sellest võib tulla vaid head.»

Seistes Samarase kõrval, ütles Merkel, et talle meeldiks, kui Kreeka euroalasse edasi jääks. Kantsler nimetas riike «partneriteks ja sõpradeks». Ta kinnitas korduvalt, et mõistab kreeklasi tabanud kasinuse raskust, kuid pani riigile tungivalt südamele kurss kindlana hoida.

«Siia tulles olin ma täiesti teadlik sellest, kuivõrd raske kreeklastel praegu on, et paljud kannatavad ning et neilt nõutakse palju. Ja seepärast tahan ma ka öelda, et suur osa teest on seljataga,» ütles ta. «Palju on tehtud, mitu asja ootab veel tegemist.»

Ta rõhutas ka, et kreeditoride «troika» ehk Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFi töörühma raportiga, millest sõltub laenumakse ülekanne Kreekale, ei tohi kiirustada. «Troika raport tuleb siis, kui see valmis saab. Ka siinjuures tuleb taotleda pigem põhjalikkust, mitte kiirust.»

Merkeli seisukohast võis visiit olla oluline, pidades silmas aasta pärast toimuvaid üldvalimisi – mille eel vasakleer teda ilmselt kaastunde puudumises süüdistab ning parempoolsed kurdavad, et Saksamaa maksab euro päästmiseks liiga kõrget hinda.

Ennekõike oli külaskäik aga pilt füüsilisest vaprusest – arvestades seda, kuivõrd närvilised on sakslased üldiselt igasuguste tänavarahutuste ilmingute suhtes.

Lisaks avanes talle niiviisi aga võimalus anda edasi karm kuid kaastundlik sõnum, et kuigi kasinus ja struktuursed reformid on absoluutselt vajalikud, ei ole Saksamaa pime tavaliste kreeklaste kannatuste suhtes.

«Kui Kreeka poleks nii väike ja suure paksu ELi jaoks lõppeks ju täiesti ebaoluline, võiks lausa öelda, et ta [Merkel] julges astuda lõvikoopasse,» kirjutas oma heakskiitvas kommentaaris konservatiivse ajalehe Die Welti peatoimetaja Thomas Schmid.

Aga «ta tahab ühtlasi näidata... et ta süda valutab, mõeldes Kreeka peale. Ta tahab tõestada, et mõistab valu, mida kreeklased peavad taluma.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles