EIK: küberrünnaku ähvarduste taga on kohalik üksiküritaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Tuisk.
Siim Tuisk. Foto: Mati Hiis

Eesti Interneti Kogukonna liige Siim Tuisk ütles, et Anonymous’e nime all Eesti-suunalisi rünnakuid lubanud isik on ilmselt keegi kohalik.

«Selgitamata põhjalikult detaile võib öelda, et antud video ilmselt teeklaasist väljuvat tormi ei tekita ning kui me homme rünnakuid näeme, on tegemist pigem üksiküritaja(te)ga,» ennustas Tuisk.

Tuisk selgitas, et Anonymous ei ole tavamõistes organisatsioon, vaid pigem nimi või silt, mille all võib mõelda nii huligaane, kui ka ühiskondlikke aktiviste. Tõsisem rünnak Anonymouse poolt oleks mõeldav vaid siis, kui Eesti vastu oleks võrgus üldisem pahameel.

«Eesti press võttis antud teema vahest liiga suure elevusega ette. Üleskutsest võib spekuleerida, et video autor on ilmselt keegi kohalik, kes ajakirjanduse tähelepanu oodata ei osanud ja kes ilmselt saabki kõhutäie naerda või nutta, kui avastab, et ta oma jälgi piisavalt hästi ei ole seganud,» ütles Tuisk.

Tema sõnul võiks veebimeistrid võtta videot kui meeldetuletust, et neil on kindlasti kuskil mõni paikamata turvaauguga server, ning arvestada selle riskiga, et mingi kõrgendatud tähelepanu võib meile ka osaks saada.

«Mis puutub rünnete õigustatusse, tuleb mõista, et teenust segav ülekoormusrünnak on osadele selle kasutajatele millegi vastu protestimise üks vorme. Kui tuua veidi kohatu paralleel: meie arstid protestivad ju veidi analoogselt (tõsi küll, enda poolt osutatud) ühiskondlikku teenuse kättesaadavust häirides ning ka neile on nii poolt- kui vastukõnelejaid.»

Tänapäeval on küberrünnakutega ühte patta pandud riikide sõjaline sekkumine arvutivõrgu töösse, küberkurjategijate väljapressimised ning motiveerimatu huligaanitsemine.

«Eelnev rünnakuid ei õigusta, aga ilmselt aitab mõista, et miljoni noore võrgukasutaja iseorganiseerumiseks peab keegi nad reaalselt välja pahandama,» ütles Tuisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles