Toomas Tooli kinnisvaravõrk laieneb üle Eesti

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tooli mõningad objektid kaardil.
Toomas Tooli mõningad objektid kaardil. Foto: E24

Arco Vara ja Silvano Fashion Groupi ühe omanikuna tuntud Toomas Tool on üle Eesti kokku ostnud mitu kinnistut ja maatükki.

Toomas Tooli tegevuse kohta ei ole avalikkusele palju rohkem teada, kui et ta on Arco Vara ning Silvano FG aktsionär ning kohtupinki nühkinud kahtlustatuna turumanipulatsioonis.

Ent avalikest andmebaasidest on näha, kuidas ärimees on üle Tallinna ja Eesti laienenud, ostes kokku kinnistuid ja maad. Praeguseks on tal kinnisvara juba tuhandete ruutmeetrite ulatuses.

Üllataval kombel on Tool mitme kinnistu omanik ise ega peida neid oma tütarfirmade taha. Kokku on eraisik Tool 23 erineva objekti omanik või üks omanikest.

Tallinna objektid on enamasti välja toodud kaardil, väljaspool linna asuvatest tasub märkida, et ärimehel on tohutult maad Jõgevamaal. Kasepää vallas on Toolil näiteks kolm krunti, millest suurim on 49,75 hektari suurune ning väikseim 3,41 hektarit. Ühtlasi on tal maad Kuusalus ja Jõelähtme vallas Neeme külas.

Osa kinnisvara kuulub Toolile ka läbi valdusfirma Baltplast, mis omakorda kuulub AS Esmarile. Tool on viimase üks omanikest. Tegemist on «investeeringute juhtimisele» keskendunud firmaga, mille viimane majandusaruanne pärineb 2009. aastast. Aasta enne seda oli firma kasum 38 miljonit krooni ehk 2,4 miljonit eurot, ent surutise ajal kuivas rahavoog kokku.

Mida Tool kokku ostetud kinnisvaraga teha planeerib, võib osaliselt järeldada kinnistute kasutusotstarbe järgi. Nende seas on tootmismaad, sotsiaalmaad, ärimaad ja elamumaad. Samas on sihtotstarbe muutmine suhteliselt lihtne bürokraatlik protseduur. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles