Miinimumpalk tõuseb uuest aastast 430 euroni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Peep Peterson.
Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Peep Peterson. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nii ametiühingute keskliidu juhatus kui tööandjate keskliit on kiitnud heaks riikliku lepitaja viimase pakkumise miinimumpalga tõusuks seniselt 390 eurolt 430 euroni tuleval ja 470 euroni ülejärgmisel aastal.

«Kuigi 2017. aastal jõuame ammu unistatud tasemele, kus alampalk moodustab 41 protsenti keskmisest palgast, üsna lähedale, on see endiselt allpool suhtelise vaesuse piiri, seega me peame jätkama palgasurvet sektorites,» rääkis ametiühingute keskliidu juhataja Peep Peterson.

Tööandjad olid pakkumisega nõus juba eelmisel nädalal. «Soovis lepitaja pakkumine vastu võtta on rohkem head tahet ja sotsiaalset vastutustunnet kui kaineid majanduslikke argumente. Miinimumpalk peab tõusma, et töötaval inimesel oleks võimalik toime tulla,» sõnas tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar pressiteates. 

Ametiühingute juhatus tegi ka hulga ettepanekuid, kuidas tagada palgakasvu jätkusuutlikkus tulevikus – tuleks moodustada kolmepoolne valitsuskomisjon, mis käsitleks tööturu sõlmprobleeme, kaaluda trahvi-, tasu- ja maksumäärade lahtisidumist töötasu alammäärast ning parandada riiklikku statistikat alampalga kohta, et erinevad hinnangud miinimumpalga saajate kohta ei erineks nii olulisel määral. 

Alampalga läbirääkimised jõudsid ummikusse suvel, mil ametiühingud ja tööandjate keskliit kutsusid vahendajaks riikliku lepitaja. Nädala jooksul selgub, mil alampalga kokkulepe allkirjastatakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles