Hiina turukaoses on süüdi «merekilpkonnade» väljaränne

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investorid jälgivad börsiinfot kuvavat ekraani Pekingis.
Investorid jälgivad börsiinfot kuvavat ekraani Pekingis. Foto: Jason Lee / Reuters

Rahvusvahelise võlakriisi tippaastal 2008 ostis Peking üle maailma kokku võõrsile rasket raha teenima läinud Hiina finantstalente. Seitse aastat hiljem on suurem osa «merekilpkonnadeks» kutsutud talentidest pettunult erasektorisse naasnud – just siis kui Hiina väärtpaberituru komisjon CSRC neid kõige rohkem vajas, et toime tulla paari viimase nädala börsivapustustega.

Uudisteagentuuriga Reuters rääkinud endine CSRC ametnik, kes oli ligi paarikümne komisjonist lahkunud spetsialisti hulgas, meenutas, et CSRC kutsus üles «tegema ohverdusi isamaa heaks».

«Me kolisime peredega tagasi Hiinasse ja loobusime kõrge palgaga töökohtadest, sest tahtsime anda oma panuse,» rääkis nime avalikustamist mittesoovinud eksametnik Reutersile. Kuid idealism asendus peatselt küünilisusega, sest palk oli vaid murdosa sellest, millega oldi harjutud, ning mitte ükski naasnutest ei saanud ametikõrgendust.

Lahkujate seas on näiteks Tang Xiaodong, endine ABN AMRO panga eksootiliste derivatiivide osakonna juht; Li Bingtao, JP Morgan Chase'i ülemaailmse varahalduse osakonna endine spetsialist ning Luo Dengpan, Nobeli preemia võtnud Robert Shilleri õpilane. Reutersi hangitud siseinfo põhjal on viimase 12 kuu jooksul lahkumisavalduste arv CSRCs kiiresti kasvanud – täpselt siis, kui asjatundlikku nõu oli kõige enam vaja.

Shanghai börsi töötaja sõnul esitatakse lahkumisavaldusi pea iga nädal: «Inimeste lahkumise tempo on kiirenenud.»

Hiina fondijuhtide hinnangul on «merekilpkonnade» lahkumine andnud rahaturu ohjamise inimeste kätesse, kel puudub arusaam turgudest. Üks Hiina tulevikutehingute kaupleja ütles Reutersile, et börsijärelevalve kogemus pole enam endisel tasemel. Mis on viinud vaieldavate meetmete rakendamiseni, mis mõne analüütiku hinnangul omakorda andsid hiljutisele kukkumisele hoogu juurde.

Üks CSRC töötaja rääkis Reutersile, et turujärelevalve ei suutnud mõista, millal muutus turu seisukohalt tähtsaks spekulantide seas plahvatuslikult levinud väärtpaberitagatise vastu piirmäärani laenamine. Samuti muutusid mullu esmaste avalike enampakkumiste (IPO) reeglid, misjärel jäi raha IPOdesse nii-öelda kinni ega naasnud laiemale turule.

«Asi ei ole selles, et nad poleks targad. Neil lihtsalt puudub rahaturgude kogemus,» ütles agentuurile risikifondi juht, kes peab oma ameti tõttu regulaarselt CSRCga suhtlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles