Kasumikoore riisusid LHV pensionifondid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: ettevõtete majandusaruanded

Pankade juures asuvad varahaldusettevõtted, mille peamine või ainus tegevusvaldkond on pensionifondide haldamine, on teiste majandusharudega võrreldes erilises seisus. Kui näiteks leivatööstus peab võitlema kahaneva turuga, sest inimeste toitumisharjumused on viimastel aastatel muutunud ning enam nii palju leiba ja saia ei sööda, siis pensionituru kasv on garanteeritud seadusega.

Nimelt peavad kõik hiljem kui 1983. aastal sündinud inimesed maksma kaks protsenti oma brutopalgast pensionifondile, millele riik lisab omakorda neli protsenti. Sellest igast kuuest protsendist riigi elanike palgafondist läheb osa haldustasudena pensionifondidele.

Tõsi, mida suuremad on fondivalitseja teise samba pensionifondide mahud, seda väiksema protsendi võib valitseja teenustasuks võtta. Iga täiendava 100 miljoni euro pealt arvutatav valitsemistasu on 10 protsendi võrra madalam eelmise 100 miljoni valitsemistasust, teatas SEB Varahaldus kaks päeva tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles