Estlink 2 jätkuva rikke tõttu on elekter Soomest üle kolmandiku kallim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EstLink 2 Püssi konverterjaam.
EstLink 2 Püssi konverterjaam. Foto: Sergei Stepanov

Seoses merekaabli Estlink 2 jätkuva rikkega on elektrienergia megavatt-tunni hind elektribörsil Nord Pool Spot Eesti hinnapiirkonnas Soome omast ligi 10 euro võrra ehk 37 protsenti kallim.

«Selgus, et rike on tõsisem, kui esimesel hetkel tundus. Muunduris, mis teeb vahelduvpingest alalispinge ja vastupidi, said seadmed vigastada,» ütles elektrivõrgu süsteemihalduri Elering kommunikatsioonijuht Ain Köster BNSile.

Parandustöid tehakse garantii korras, lisas ta.

Elektri esmaspäevane börsihind on Eesti hinnapiirkonnas 36,95 eurot, ent Soome hinnapiirkonnas vaid 26,99 eurot megavati kohta. Pühapäeval oli megavatt-tunni hind Eestis 11,19 eurot ehk 48 protsenti Soome hinnast kallim, laupäeval oli hind 6,22 eurot ehk 26 protsenti suurem.

Neljapäeval alanud rikke tõttu merekaablis Estlink 2 on piiratud elektri ülekandevõimsus Eesti-Soome ja Soome-Eesti suunal. Rikke tõttu on Eesti-Soome suunal kättesaadav 358 megavatti võimsust 1016 megavati asemel ning Soome-Eesti suunal 342 megavatti 1000 megavati asemel.

Katkestuse põhjus on rike Püssi konverterjaamas. Remonttööde täpset kestust on raske hinnata, ent Elering loodab nendega lõpule jõuda hiljemalt 16. maiks, ütles Köster.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles