Üheksa raamatut, mida Elon Musk soovitab lugeda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk
Elon Musk Foto: SCANPIX

Kui inimesed küsivad miljardärilt Elon Muskilt, kuidas ta õppis kosmoserakette ehitama, on tal olemas lihtne vastus: «ma loen raamatuid». Business Insider annab ülevaate sellest, millised üheksa teost on teda eduka karjääri jooksul enim inspireerinud.

«Sõrmuste isand» – J.R.R Tolkien

New Yorkeri 2009. aastal ilmunud põhjalikust persooniloost segub, et Lõuna-Aafrikas üles kasvades oli Musk üksildane laps, kes luges palju fantaasiaraamatuid ja ulmet. Neist kõige mõjukam oli talle «Sõrmuste isand». «Minu lemmikraamatutes tundsid kangelased alati kohustust päästa maailma,» ütles Musk New Yorkerile.

«Pöidlaküüdi teejuht galaktikas» – Douglas Adams

Muski sõnul oli tal 12-15 eluaasta vahel «eksistentsiaalne kriis», mistõttu ta luges palju Nietszchet, Schopenhauerit ning teisi filosoofe, et elu mõttest aru saada. See aga ei aidanud. Ühel hetkel komistas ta Douglas Adamsi tippteose peale, kus elu mõtte küsimus keerati pea peale – tähtis ei ole mitte vastus, vaid see, millise küsimuse sa esitad.

«Benjamin Franklin: An American Life» – Walter Isaacson

Musk on korduvalt kinnitanud, et Franklin on üks tema kangelastest. «Ta oli hingelt ettevõtja. Tal polnud alustades mitte midagi,» rääkis Musk intervjuus Foundationile.

«Einstein: His Life and Universe» – Walter Isaacson

Samas intervjuus Foundationile märkis Musk ära ka teise Isaacsoni sulest ilmunud elulooraamatu. Nagu ka «Franklini» puhul, räägib teos ühe geeniuse loo, kes muudab maailma oma intellekti ja ambitsioonide abil.

«Structures: or Why Things Don´t Fall Down» – J.E Gordon

Musk on pühendunud autodidakt, kes uurib põhjalikult kõiki teemasid, mille vastu ta huvi tunneb. Kui ta alustas SpaceXiga, pidi ta endale selgeks tegema raketiteaduse põhialused. Üks raamatutest, mis teda aitas, oli Briti materjaliteadlase Gordoni populaarteaduslik raamat inseneriteadusest.

«Ignition!: An informal history of liquid rocket propellants» – John D. Clark

Tegu on järgmise populaarteadusliku raamatuga, mis pärineb raketiteaduse varajatest kümnenditest. Clark oli ameeriklasest keemik, kes tegutses 1960ndatel ja 1970ndatel aastatel raketikütuste arendamisega.

«Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies» - Nick Bostrom

Musk peab tehisintellekti arengut inimkonnale potentsiaalselt ohtlikumaks kui tuumasõda. Selleks, et aru saada, miks, tuleks tema sõnul lugeda Bostromi raamatut.  See selgitab, mis hakkab saama siis, kui arvutite intellekt ületab inimeste oma.

«Zero to None: Notes on Startups, or How to Build the Future» -  Peter Thiel

2000. alguses olid Musk ja Thiel makseteenuste sektoris vastavalt X.comi ja PayPaliga konkurendid. Kui Thiel tuli välja oma start-up filosoofiat tutvustava raamatuga, jagas Musk sellele ainult kiidusõnu. «Peter Thiel on ehitanud mitmeid maailmas läbi löönud ettevõtteid ning see raamat näitab, kuidas ta seda tegi».

«Howard Hughes; His Life and Madness» – Donald L.Barlett ja James B.Steele

Hiljutises CNNile antud intervjuus rääkis Musk, kuidas ta äsja jõudis lõpule raamatuga, mis räägib eksentrilisest režissöörist ja lennundusärimehest, kes oma elu lõpus kaldus hullumeelsuse poole.

«Ma tahaks kindel olla, et ma ei kasvata enda sõrmeküüsi liiga pikaks ega hakka purkidesse urineerima,» ütles Musk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles