Bloombergi kaasautor: Eesti idufirmad on sama kuumad kui Tallinna ilm

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11. veebruaril toimus Eesti päritolu idufirma TransferWise’i järjekordne aktsioon.
11. veebruaril toimus Eesti päritolu idufirma TransferWise’i järjekordne aktsioon. Foto: TransferWise

Bloombergi kaasautor Leonid Beršidski kirjutab Bloombergi arvamusportaalis Bloomberg View, et Eesti idufirmamaastik on pigem võrreldav mänguväljaku kui tõelise tööstusega. Oma Twitteri postituses reklaamib ta artiklit sõnadega: «Eesti idufirmad on sama kuumad kui Tallinna ilm».

Beršidski kirjeldab arvamusloos oma külastust Eesti idufirmade kiirenditesse ning kohtumisi siinsete valdkonna tegijatega. Ta tsiteerib Silicon Valley riskiinvestor Marc Andreessenit, kes säutsus hiljuti, et vähesed faktorid panevad teda idufirma vastu rohkem huvi äratama kui Eesti asutajad ning Wall Street Journali 2012. aasta artiklit, kus väideti, et Eestis sünnib rohkem idufirmasid ühe inimese kohta kui kuskil mujal Euroopas.

Ta leiab aga, et seda kõike on raske statistikaga tõestada ja seda on näha. «Nagu suurem osa mitte-USA idufirma sünnikohti on ka Eesti pigem mänguväljak kui tõeline tööstusharu,» leiab Beršidski. Ta toob välja, kuidas tuntud Eestist pärit idufirmadel ei ole Eestis isegi peakorterit – Skype on registreeritud Luksemburgis ja USAs, Playtech Mani saarel, Transferwise Londonis.

Beršidski tõdeb, et Eesti valitsus annab endast parima, et idufirma maastikku toetada ning samuti on Eestil maine tõttu üsna lihtne Euroopa Liidust tehnoloogiafirmadele toetusi saada. Samas tervikuna on tema hinnangul väga vähe Eesti idufirmasid suutnud riskiinvestorite tähelepanu võita – kokku vaid 28 firmat.

Tema sõnul on Tallinna idufirmad ärilt-ärile nišiprojektid. «Vähesed nende firmade asutajatest saavad kunagi multimiljonärideks, veel vähem miljardärideks, ning Eesti valitsus teab, et need, kes saavad, opereerivad firmat mujal,» leiab Beršidski.

Samas tõi autor välja, et idufirmade kultuuri poolest on Eesti küll tagasihoidlikum, aga tervislikum kui Berliin, teine Euroopa tehnoloogiakeskus, kuna ei punnitata iga hinna eest luua ülisuurt rahvusvahelist tšempionit nagu Soome Nokia, vaid keskendutakse tarkadele nišifirmadele.

Beršidski on Berliinis elav ajakirjanik ja mitmete raamatute autor. Ta oli Venemaa äriajalehe Vedomosti, mis sündis Financial Timesi ja Wall Street Journali ühisprojektina, asutav toimetaja ning esimene Forbes Venemaa väljaandja. Bloomberg View's kajastab ta tehnoloogiat Euroopas ja endistes idablokiriikides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles