Ameeriklased kaotavad väljavõtmata puhkusepäevade tõttu aastas 52 miljardit dollarit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollar.
Dollar. Foto: Egert Kamenik/Postimees

Uuringufirma Oxford Economics andmetel kirjutavad ameeriklased aastas 52,4 miljardit dollarit korstnasse, kuna ei võta oma väljateenitud puhkusepäevi õigeaegselt välja, kirjutab Wall Street Journal.

Lisaks töötajate läbipõlemisohule on puhkamata jätmine koormaks ka USA ettevõtetele, kellel lasub kogu kasutamata puhkusepäevade tasude näol 224 miljardi dollari eest kohustusi. Seejuures ei sisaldu selles summas haiguspuhkused, vaid ainult töötajate kasutamata puhkusepäevade hind. Uuringut läbi viinud spetsialistide sõnul kasvas väljamaksmata puhkusetasude summa mullu lausa 65,6 miljardi dollari võrra.

«See ei ole hea ei töötajatele ega ettevõtetele,» ütles uuringu autor, Oxford Economicsi turismiökonoomika osakonna president Adam Sacks.

«Töötajad annavad oma aja tasuta ära ning ettevõtted kannatavad nende läbipõlemisest tuleneva väiksema produktiivsuse tõttu. Lisaks on kasutamata puhkusepäevad ettevõtte jaoks alati kohustuste real olemas, mis võib rahavoogude seisukohalt osutuda ühel hetkel ebasoovitavaks koormaks,» lisas ta.

See tähendab, et paljud ettevõtted peavad olema valmis maksma kokku kuhjunud kasutamata puhkuse eest raha töötajatele, kes lahkuvad firmast või lähevad pensionile.

Suurem osa kasutamata puhkuspäevi kantakse üle tulevikku või makstakse välja siis, kui töötaja otsustab ettevõttest lahkuda. Kolmandik aga läheb lihtsalt kaotsi nende aegumise tõttu. Nagu mainitud, kaotavad ameeriklased seetõttu aastas kokku 52,4 miljardit dollarit. Keskmiselt jääb neil kasutamata viis puhkusepäeva aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles