Soome Tornio linn saab LNG terminali

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018. aastaks Tornio sadamasse ehitatava LNG terminali üldpilt.
2018. aastaks Tornio sadamasse ehitatava LNG terminali üldpilt. Foto: Wärtsilä

Soome Tornio linnas valmib 2018. aastaks 100 miljonit eurot maksev veeldatud maagaasi (LNG) terminal.

Terminali ehitab Manga LNG, mis on terasetootjate Outokumpu ja SSAB ning Norra gaasifirma Skangasi ja Soome energiafirma EPV Energia ühisettevõte.

Botnia lahe ääres asuva Tornio sadamas ehitatav terminal koos taasgaasistamistehase ja 50 000 kuupmeetrise mahutipargiga maksab 100 miljonit eurot, sellest annab 33 miljonit investeerimistoena Soome riik.

Terminali kaudu imporditavat veeldatud gaasi hakkavad kasutama Outokumpu Tornio tehas ja SSAB Raahe tehas. Lisaks luuakse terminali laevade punkerdamise võimalus. Terminali ehitab omamaine firma — Wärtsilä.

Soome rahvusringhääling Yle kirjeldas eile LNG terminali ehitamise otsust kui jõulukinki kogu ümbruskonnale. Ehituse maht tööaega ümberarvutatult on umbkaudu 260 töö-aastat, mis tähendab ka kohalikele kõvasti tööd ja leiba.

Tornio linna arendusettevõtte Team Botnia juht Arto Ponkala ütles, et see päev jääb meelde ning tunded on valdavalt rõõmsad ja õnnelikud.

«Oleme valmistunud selleks, et Torniosse võib kolida uusigi ettevõtteid, isegi globaalse haarde firmasid,» ütles Ponkala.

«Kohalikust vaatevinklist võib seda pidada jõulukingiks. Siiski peame selle kõik kinni maksma ja kõvasti tööd tegema, et see tervikuna tööle hakkaks. Ise näen seda kui pika perspektiiviga arendustööd Soome tööstusele ja Botnia lahe siinpoolsele osale,» ütles Hannu Hautala, Outokumpu Tornio tehase juht.

«Oleme tõsises hinnakonkurentsis teiste roostevaba terase valmistajatega. See otsus on üks osa sellest kuidas säilitada oma konkurentsivõimet,» märkis Hautala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles