Ülemkogu kiitis Junckeri investeerimisplaani heaks

Kadri Hansalu
, Brüssel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: AP / Scanpix

Täna Brüsselis kogunenud Euroopa Ülemkogu kiitis heaks nn Junckeri plaani ehk Euroopa investeeringute elavdamiseks luuakse Euroopa Investeerimispanga (EIB) juurde strateegiliste investeeringute fond.

Aastatel 2015-2017 loodetakse koos erainvestoritega Euroopasse investeerida 315 miljardit eurot. Fond tahetakse tööle saada võimalikult kiiresti ja esimesed investeeringud küpsetesse projektidesse soovitakse teha juba järgmise aasta keskel. Euroopa investeerimispangal on aga õigus hakata neisse projektidesse investeerima juba alates jaanuarist.

Liikmesriikide poolt väljapakutud investeerimisprojekte hakatakse hindama kaheastmeliselt – hinnangu annavad nii riikide rahandusministrite kui ka sõltumatute ekspertide kogu. Ülemkogul lepiti kokku, et mingeid sektori- ega riigipõhiseid kvoote investeerimisfondi kasutamisele ei panda. Liikmesriikide fondi panustamine on vabatahtlik.

Ülemkogu seadis eesmärgi, et juba järgmise aasta keskpaigaks peaksid toimima ka projektidele antav tehniline abi ja nõuandev abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles