Maanteeamet: avalike bussiliinide rendileandmine on ebaseaduslik

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu bussijaam.
Pärnu bussijaam. Foto: Urmas Luik

Vastuseks Eesti Transpordi- ja Teetöötajate Ametiühingu (ETTA) pöördumisele avaliku liiniveo rendileandmise teemal teatas maanteeamet, et hanke võitnud vedajal ei ole võimalik bussiliine rendile anda, sest see on ebaseaduslik.

Samas teeb amet ETTAle ja Autoettevõtete Liidule (AEL) ettepaneku jõuda kokkuleppele bussijuhtide tööaja arvestamise reeglites, et luua eeldused tulevastes liinihangetes bussijuhtide palgataseme arvesse võtmiseks pakkumuste hindamisel ning eelistada seeläbi väärikamat palka maksvaid vedajaid.

Maanteeameti peadirektori asetäitja Lauri Lugna sõnul tuleb nii avaliku liiniveo kui kommertsveo puhul püüelda bussijuhtidele väärika ja motiveeriva töötasu maksmise poole. «Selleks tuleb vältida olukorda, kus riigihangetel osalevad veoettevõtted alandavad konkurentsivõimelise pakkumuse saavutamiseks tööjõukulusid allapoole piiri, mida saaks maksta laiendatud kollektiivlepingus (üldtöökokkuleppes) sätestatud palgamäära puhul,» selgitas ta.

Lugna lisas, et riik kaalub eelseisvatel riigihangetel palgataseme arvestamist ühe hindamiskriteeriumina. Selleks peaksid bussiettevõtted lähenema tööaja arvestamisele ühetaoliselt ja kasutama selliseid töösuhte vorme, mis ei kahjusta bussijuhtide sotsiaalseid tagatisi.

Järgmine avaliku liiniveo riigihange viiakse läbi järgmise aasta alguses Võru maakonnas. Kui ETTA ja AEL jõuaksid enne seda kokkuleppeni, saaks bussijuhtide palgataset ühe hindamiskriteeriumina arvestada maanteameti teatel juba sel hankel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles