AMTEL: firmaautode maksumuudatus suurendab autode ostmist Lätist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Läti piir Valga/Valka linnas. Pilt on illustreeriv.
Eesti-Läti piir Valga/Valka linnas. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) hinnangul toob järgmisest aastast kehtima hakkav firmaautode käibemaksumuudatus kaasa uusi skeemitamisi, teiste seas püütakse käibemaksu vältimiseks osta rohkem autosid naabermaadest.

«Juba praegu mingil määral käib käibemaksu vältimiseks autode sissetoomine läbi naabermaade ehk Läti. Läti maksud jäävad maksmata ja sellel teenusel on muidugi oma hind, mis on loomulikult väiksem kui pool käibemaksu,« selgitas AMTELi tegevjuht Arno Sillat BNSile.

«Sealtkaudu tuleb auto puhtana Eestisse ja kui maksuamet kontrollib viimast müüjat, siis temalt tuleb vastus, et tegu on eraisiku autoga ja see tuli Saksamaalt selle paragrahvi alusel. Sellelt justkui käibemaksu ei lisata, aga tegelikult on käibemaks Lätis lihtsalt maha pestud,» lisas Sillat.

Sillati sõnul on nüüd küsimus, kas Läti maksuamet suudab kiirelt reageerida või võtab Eesti maksuamet Läti kaudu tulevad autod erilise tähelepanu alla.

«Kui maksuamet reageeriks ja võtaks autod näiteks 30 päevaks hoiule, siis see skeem nii levinuks ei saa,» lisas Sillat.

Sillat ütles, et kui varem oli eraisikul huvi osta käibemaksuta autosid, siis nüüd on ka firmadel peaaegu sama surve. «Pool käibemaksu on suur raha, eriti kallimate autode puhul,» ütles Sillat.

Riigikogu võttis juulis vastu käibemaksuseaduse  muutmise seaduse, mille kohaselt ei saa tulevikus enam 50 protsendi ulatuses maha arvata sõiduautode ja nendega seonduvate kulude sisendkäibemaksu. Seadus jõustub 1. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles