Bigbank: eraisikute laenukohustused peaksid olema avalikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Saar.
Kaido Saar. Foto: Bigbank

Tarbimislaenude pakkumisele spetsialiseerunud AS Bigbank soovitab finantsreklaamide piiramise asemel Eestis kasutusele võtta krediidiregistri, kus oleksid avalikud kõik eraisikute laenukohustused ja mille abil saavad pangad hinnata inimeste laenuvõimekust.

Bigbanki juhatuse esimehe Kaido Saare sõnul võtavad hätta sattunud inimesed ühe laenu tasumiseks laenu teisest pangast või uue ja kallima laenu kiirlaenufirmast, sattudes nii sügavamatesse probleemidesse. «Paljusid selliseid inimesi aitaks finantsnõustamine ning laenude refinantseerimine, kuid teine pank ei tea laenaja tegelikku probleeme ning kodupank, kelleks reeglina on suur universaalpank, sellist infot jagada ei soovi,» ütles Saar, vahendab BNS.

Telereklaamipiirangut nimetas Saar valimiseelseks populismiks. «Riik peaks soovitud tulemuse saavutamiseks keskenduma sellise krediidiregistri loomisele, kus on üleval inimeste kõik finantskohustused,» ütles Saar. «Avaliku krediidiregistri põhjal saaks pank arvutada välja konreetse inimese maksevõime ja teha sellest lähtuvalt otsuse ning vajadusel nõustada.»

Reklaamimahud ei pruugi Saare hinnangul piirangu tõttu muutuda ning kolivad pigem välipindadele ja internetti. Saar prognoosis, et ilmselt paari aasta pärast piirang tühistatakse, «sest poliitikud saavad aru, et see pole mõistlik.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles