Kohus keelas E-Piimal konkurendiga liiga sarnase pakendi kasutamise

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estoveri (vasakul) ja E-Piima Vene juustu pakendid
Estoveri (vasakul) ja E-Piima Vene juustu pakendid Foto: Estover

Harju maakohus kohustas hagi tagamisega E-Piima lõpetama Vene juustu tootmist Estoveri nimele registreeritud kaubamärgile väga sarnase pakendi kujundusega pakendis.

Nimelt esitas Estover tänavu 6. novembril Harju Maakohtule hagi ASi E-Piim tootmine vastu kaubamärgiomaniku ainuõiguse rikkumise lõpetamiseks ja õigusi rikkuvate kaupade hävitamiseks või ümberpakendamiseks.

Kohus leidis 11. novembril, et Estover on veenvalt põhistanud õigussuhte esialgse reguleerimise vajadust ja tarbijad ei pruugi eristada Estoveri kaubamärki E-Piima kasutatavast pakendi tähisest. See võib tekitada hagejale kahju ning mida kauem kostja vaidlusalust tähist kasutab, seda vähem suudavad tarbijad hageja kaubamärki hagejaga seostada. Sellise kahju hilisem tõendamine ja hüvitamine võib olla raskendatud.

Seega otsustas kohus, et kuna kohtumenetlus võib kesta võrdlemisi kaua, on põhjendatud õigussuhte esialgne reguleerimine kohtumenetluse ajaks. Kohus otsustas keelata ASil E-Piim tootmine puna-valge tähise «vene juust + kujundus» kasutamine juustutoodete pakenditel Eestis kuni menetlust lõpetava lahendi jõustumiseni käesolevas kohtuasjas. Poed võivad antud pakendis tooteid aga edasi müüa ja tootja võib sama juustu teistsuguses pakendis samuti edasi toota.

E-Piima juht Jaanus Murakas ütleski, et nad on Estoveriga juba ammu suulise kokkuleppe teinud ja lubanud pakendi ümber teha. «Kuna pakendid on tõepoolest sarnased ja Estover tootis seda varem, siis me loobumise sellest ja tuleme lihtsalt välja uue tootepakendiga. Vene juustu tootmine jätkub, küsimus on ainult pakendi välimuses,» selgitas Murakas. Uus kujundus on Murakase sõnul juba valmis ja õige pea jõuab ka kaubandusse.

Estoveri juhi Hannes Pritsi sõnul on nende jaoks tegemist põhimõttelise vaidlusega, kuna Vene juust on nende jaoks väga suure müügiga ja oluline toode. «Me ei taha, et meie toodet järgi tehakse, aga miks mitte teha teistmoodi. Kui nad tulevad mingi teistsuguse kujundusega, näiteks rohe-valgega, siis see on teine teema. Siis ei ole meil midagi öelda,» ütles Prits.

Estover ja E-Piim vaidlesid kohtus pikalt ka selle üle, kas Patendiametil oli 1996. aastal õigus registreerida Estoverile kaubamärk «Vene juust». E-Piima hinnangul on tegemist toote tüübiga, mida ei saa ega tohi registreerida kaubamärgina. Mõned aastad tagasi sai E-Piim kohtus õiguse ja nüüd võivad taas kõik tootjad Vene juustu toota. Küll aga on Estoveril endiselt registreeritud puna-valge logo kujundus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles