Eesti sai riigiabiloa taastuvenergiatasude muutmiseks

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleenergia.
Tuuleenergia. Foto: SCANPIX

Eesti sai Euroopa Komisjonilt rohelise tule taastuvenergia ja tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektrienergia toetusskeemi muutmiseks, mis lubab jätkata riigikogus elektrituruseaduse eelnõu menetlemist.

Majandus- ja taristuminister Urve Palo sõnul seab positiivne riigiabi otsus toetuse saajatele tululae ning seob taastuvenergia toetuse maksmise Eesti võetud eesmärgiga toota aastaks 2020 17,6 protsenti tarbitavast elektrienergiast taastuvatest allikatest. «See muudab tänaseid taastuvenergia toetusskeeme paindlikumaks ja välistab ülekompenseerimise,» lisas ta.

Muudetud toetusskeemiga saavad taastuvenergia uued tootjad toetust vaid siis, kui tekib puudujääk taastuvenergiast elektrienergia tootmise eesmärgist. Riigi 2020. aasta taastuvelektri eesmärgist puudu jäävad kogused on plaanis täita läbi Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi korraldatud vähempakkumise, mis garanteerib riigi taastuvelektri eesmärkide täitmise vähima võimaliku kuluga elektritarbijale.

Seaduseelnõu teine lugemine peatati 27. veebruaril 2013, kuniks eelnõus kavandatud muudatused on saanud heakskiidu Euroopa Komisjonilt. Toetusskeemi muutmise kavatusest teavitas riik Euroopa Komisjoni 2012. aasta lõpus.

Hetkeseisuga moodustab taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia 14,3 protsenti elektrienergia kogutarbimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles